India: Meer dan 120 doden na treinongeluk Odisha
02 Jun, 20:37
foto
Beelden laten zien dat mensen proberen te ontsnappen uit omgevallen coupés, na de dodelijke botsing van twee treinen, in Balasore, India. (Beeld Reuters)


Het is nu bekend dat meer dan 120 mensen zijn omgekomen en 850  anderen gewond zijn geraakt bij een meervoudige treinbotsing in de oostelijke deelstaat Odisha in India, zeggen functionarissen. Meer dan 200 ambulances werden ter plaatse gestuurd in het Balasore-district, zegt Odisha's eerste secretaris Pradeep Jena.

Een passagierstrein zou zijn ontspoord voordat hij vrijdag laat door een andere trein op het naastgelegen spoor werd geraakt.

Indian Railways zei dat de twee betrokken diensten de Coromandel Express en de Howrah Superfast Express waren.

In een gesprek met verslaggevers op de plaats van de crash zei de functionaris van de Odisha Fire Services, Sudhanshu Sarangi: "We hebben nu meer dan 120 dode lichamen geborgen." Hij waarschuwde dat de cijfers "zouden kunnen stijgen als we het proces voltooien" van het controleren van de gekantelde rijtuigen.

Jena zei eerder dat er ongeveer 850 gewonden zijn gevallen en dat er meer dan 100 extra artsen zijn gemobiliseerd. De reddingspogingen waren "in volle gang", voegde hij eraan toe.

De Indiase premier Narendra Modi zei dat hij bedroefd was door het incident en dat zijn gedachten bij de nabestaanden waren. "Er zijn reddingsoperaties aan de gang op de plaats van het ongeluk en alle mogelijke hulp wordt verleend aan de getroffenen", twitterde hij.

Ondertussen bestempelde minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah het incident als "zeer pijnlijk".

Een mannelijke overlevende zei dat "10 tot 15 mensen op me vielen toen het ongeluk gebeurde en alles in de war raakte. Ik bevond me onderaan de stapel. "Ik raakte gewond aan mijn hand en ook aan de achterkant van mijn nek. Toen ik uit het treinstel kwam, zag ik dat iemand zijn hand was kwijtgeraakt, iemand zijn been had verloren, terwijl iemands gezicht was vervormd", vertelde de overlevende aan het Indiase ANI nieuws Agentschap.

Er wordt aangenomen dat verschillende rijtuigen van de Shalimar-Chennai Coromandel Express rond 19.00 uur lokale tijd zijn ontspoord, waarvan sommige op het tegenoverliggende spoor zijn beland.

Een andere trein - de Howrah Superfast Express die van Yesvantpur naar Howrah reist - zou vervolgens de gekantelde rijtuigen hebben geraakt.

Indiase functionarissen zeiden dat ook een goederentrein - die op de locatie stilstond - bij het incident betrokken was. Ze gaven geen verdere details.

Sommige overlevende passagiers renden naar binnen om degenen die vastzaten in het wrak te helpen redden.

Lokale busmaatschappijen hielpen ook bij het vervoeren van gewonde passagiers.

Gevreesd wordt dat het dodental nog verder zal oplopen.

India heeft een van de grootste treinnetwerken ter wereld en ongelukken komen vaak voor ondanks opeenvolgende regeringen die honderden miljoenen dollars investeren om de infrastructuur te verbeteren.
Advertenties