Leiderschap, Machtspolitiek en Conflicten
15 May, 14:39
foto


“Echte leiders zoeken geen macht, maar worden gedreven door een passie om een nobel doel te bereiken”.

Eeuwen geleden kwamen zij aan in schepen vanuit Portugal, Spanje, Nederland, Engeland, Frankrijk en streken neer op het Amerikaans continent. Demonen in mensengedaante met maar één doel: vernietigen en het plegen van genocide die haar weerga niet kende. Honderden miljoenen inheemsen werden vermoord en ontmenselijkt! Canada- Noord en Zuid-Amerika en het heel Caraïbisch gebied was de woonplaats van dit o zo prachtig volk met een hoogstaande moraal en cultuur, wetenschap waar wij vandaag de dag met verwondering naar kijken. De kennis en inzicht van bijvoorbeeld de Inca’s stelt moderne wetenschappers nog steeds voor raadsels.

Anno 2023 zien wij een herhaling, nu gepleegd door ‘hedendaagse onmensen’, ook weer gedreven door hebzucht en animale gulzigheid.
Ik durf te stellen dat er verdorven dna-resten van de Europese misdadigers overgebleven zijn in ons land waardoor sommigen in de hoogste kringen van de politiek- en handel mee besmet zijn geraakt(..). In plaats van de weg van de dialoog te kiezen, worden Inheemsen geconfronteerd met buitensporig politie- en militair geweld.  We zijn een land vol van commissies en ‘werkgroepen’: waarom niet een gespecialiseerde commissie samengesteld om de weg van vrede te bewerkstelligen?

POLITIEK SCOREN: Hypocrisie pur-sang

In de ‘fabeltjes-club’ wat DNA heet, horen en zien wij politici waarvan hun partijen deel hebben uitgemaakt van vorige regeringen, zich nu pas profileren als pleitbezorger van de Inheemsen. Doorzichtig en goedkoop. Waarom niet het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens uitgevoerd?

Artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens luidt: Eenieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon. Veel minder bekend (..) is de VN-Ontwerpverklaring van de Rechten van Inheemse Volken die in artikel 6 het recht op leven voor Inheemse volken als volgt formuleert: Inheemse volken hebben het collectieve recht op leven in vrijheid, in vrede en in veiligheid als onderscheiden volken en op volledige garanties tegen genocide of enige andere daad van geweld, inclusief het verwijderen van inheemse kinderen van hun families en gemeenschappen onder elk voorwendsel. Bovendien hebben ze de individuele rechten op leven, fysieke en mentale integriteit, vrijheid en onschendbaarheid van de persoon.

We zien twee belangrijke verschillen tussen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de VN-Ontwerpverklaring van de Rechten van Inheemse Volken. De eerste verklaring beoogt het belang van het individu te beschermen, terwijl de tweede verklaring het belang van het collectief én het individu wil beschermen. Het tweede belangrijke verschil is dat de eerste verklaring ruim 75 jaar geleden (10 december 1948) is aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN, terwijl de tweede verklaring nog altijd de status heeft van een ontwerpverklaring. Naar de reden hiervan kunnen wij alleen maar raden: macht en belangen van die staten die in de gelegenheid zijn deze te ratificeren. Hetzelfde beeld zien wij wederom herhaald bij de vorige Surinaamse regeringen: partijpolitieke en persoonlijke belangen.

En de Kerken zwijgen!
Waar blijft de stem van de kerken? Wat zou Jezus hebben gedaan in deze situatie waar onschuldige mensen worden gemarginaliseerd, onderdrukt en zelfs vermoord? Zou HIJ zwijgen? Wiens kant zou HIJ kiezen? Jezus predikte Zijn hele leven op aarde sociale rechtvaardigheid. Hij koos altijd de kant van de gemarginaliseerden en zij die geen stem hadden.
Een kerk die geen rechtvaardigheid predikt en ondersteunt heeft geen bestaansrecht in de samenleving.

Twee Bijbelse teksten zoals verwoord door Gods profeten:
1. JEREMIA 17: 11: Zoals een patrijs eieren uitbroedt die ze niet heeft gelegd, zo is een mens die op oneerlijke wijze rijkdom verwerft. In de bloei van zijn leven verliest hij alles; als zijn einde komt, blijkt zijn dwaasheid.

2. JACOBUS 5: 1- 6: En nu iets voor jullie rijken! Weeklaag en jammer om de rampspoed die over jullie zal komen. Jullie rijkdom is verrot en jullie kleding is door de ratten aangevreten. Jullie goud en zilver is verroest, en die roest zal tegen jullie getuigen op de dag van het oordeel en jullie lichamen door vuur verteren. Jullie hebben je schatkamers (bankrekeningen) gevuld met gestolen goed, hoewel het einde nadert. Hoor het gejammer van de stemlozen en zwakken. Hun geroep en gejammer is tot de Almachtige God en Rechter van de ganse aarde doorgedrongen. Jullie hebben in weelde geleefd en losbandigheid laten zien; jullie hebben jezelf vetgemest voor de slachttijd. Jullie hebben de rechtvaardige -en onschuldige veroordeeld en vermoord. Er is geen verweer tegen u.
(= niemand zal jullie kunnen helpen).

Colvin Overdiep
www.passievoorsuriname.com

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May