India: Modi's regerende BJP weggestemd in belangrijke deelstaat Karnataka
14 May, 03:28
foto
Aanhangers van de oppositionele Congrespartij vieren de verkiezingsuitslag bij de staatsverkiezingen van Karnataka in Bengaluru, India. (Foto: AP)


De oppositiepartij van India, de Congrespartij, heeft de macht verworven in een belangrijke deelstaat. Dat is gebleken uit gedeeltelijke verkiezingsresultaten. De Congrespartij versloeg de regerende BJP van premier Narendra Modi een jaar voor dan de nationale peilingen.

Het verwijderde Modi's Bharatiya Janata-partij uit haar ambt in Karnataka, de enige zuidelijke deelstaat die wordt gecontroleerd door de hindoe-nationalistische groepering.

Met tientallen resultaten die zaterdag nog moesten binnenkomen, had het Congres al 114 plaatsen gewonnen in de vergadering met 224 zetels, genoeg voor een algehele meerderheid, en leidde het in nog eens 22, wat het een comfortabele voorsprong zou geven, zo liet de website van de verkiezingscommissie zien.

Karnataka heeft meer dan 60 miljoen inwoners – ongeveer evenveel als het Verenigd Koninkrijk – en de hoofdstad Bengaluru is het technische centrum van India. De staat heeft woensdag gestemd en de volledige resultaten werden zaterdag laat verwacht.

Het is de tweede deelstaat die de partij van Modi in de afgelopen zes maanden heeft verloren aan de Congrespartij. In december ontsloeg het Congres de BJP in het noorden van Himachal Pradesh, een kleine staat verscholen in de Himalaya.

De resultaten van de peilingen zullen naar verwachting de grotendeels verdeelde oppositie stimuleren die erop uit is een verenigd front te vormen om Modi uit te dagen bij de algemene verkiezingen van volgend jaar, waarin hij zal proberen zijn premierschap voor een derde opeenvolgende termijn te verlengen.

Jairam Ramesh, secretaris-generaal van het Congres, schreef de overwinning van de partij toe aan het feit dat hij de verkiezingscampagne had gevoerd over lokale kwesties als "levensonderhoud en voedselzekerheid, prijsstijgingen, boerennood, elektriciteitsvoorziening, werkloosheid en corruptie".

"De premier zorgde voor verdeeldheid en probeerde te polariseren. De stemming in Karnataka is voor een motor in Bengaluru die economische groei zal combineren met sociale harmonie", schreef Ramesh op Twitter.

"De markten van haat zijn gesloten en de winkels van de liefde zijn geopend", zei congresleider Rahul Gandhi tegen verslaggevers op het hoofdkwartier van de partij in New Delhi, waar zijn juichende aanhangers en partijleden vuurwerk afvuurden en dansten op het ritme van de trommels.

In de afgelopen paar jaar probeerde de partij van Modi de winst te maximaliseren in Karnataka, waar de gemeenschappelijke polarisatie tussen meerderheidshindoes en moslimminderheden is verdiept nadat BJP-leiders en aanhangers meisjes verbood een hoofddoek te dragen als onderdeel van hun schooluniform.

Volgens de volkstelling van 2011 was India's meest recente, 84 procent van de bevolking van Karnataka hindoe, bijna 13 procent moslim en minder dan 2 procent christen.

'Ik accepteer deze uitslag met respect'
BJP-staatsleider BS Yediyurappa, een voormalig eerste minister, gaf zijn nederlaag toe. "Overwinning en nederlaag zijn niet nieuw voor de BJP", zei hij tegen verslaggevers. "We zullen introspectief zijn over de tegenslag van de partij. Ik accepteer dit vonnis met respect.”

De partij had een grote campagne gevoerd in de staat waar Modi zelf op bezoek ging om zijn sterke vorm van hindoeïstische politiek te promoten.

Tijdens een van zijn bijeenkomsten prees Modi een opruiende nieuwe film die wild overdrijft over het aantal hindoeïstische vrouwen dat zich tot de islam bekeert en zich aansluit bij ISIL (ISIS).

Modi probeerde ook hindoeïstische kiezers het hof te maken door een ode te zingen aan de apengod Hanuman.

"Deze verkiezing heeft de grenzen van Modi's populariteit blootgelegd", zegt Nilanjan Mukhopadhyay, politiek commentator en auteur van het boek Narendra Modi: The Man, The Times.

"Het toont aan dat de pogingen van de BJP om de kiezers te polariseren op de een of andere manier niet hebben gewerkt en dat er grenzen zijn aan de politiek van Hindutva", vertelde hij aan persbureau AFP.

De overwinning zou "de positie van de Congrespartij binnen het scala van oppositiepartijen versterken", zei hij, maar zou waarschijnlijk geen invloed hebben op het algehele resultaat in 2024.

Het Congres, de partij van de Nehru-Gandhi-dynastie in India, domineerde decennialang de politiek van het land, maar is al jaren aan het aftakelen, en de overwinning in Karnataka zal het aantal staten dat het controleert op slechts vier brengen.

De BJP had bij de laatste staatsverkiezingen in Karnataka in 2018 geen meerderheid, maar nam een jaar later de macht over naar verluidt door leden van de regerende coalitie over te halen om over te lopen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May