Suriname ziet Brazilië als strategische partner
13 May, 04:52
foto
De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Mauro Vieira en president Chan Santokhi.


De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Mauro Vieira en president Chan Santokhi hebben vrijdag over een breed scala aan onderwerpen met elkaar van gedachten gewisseld, waaronder het heractiveren van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) door Brazilië. De Braziliaanse bewindsman was op een werkbezoek namens het Braziliaanse staatshoofd Luiz Inácio Lula da Silva.

Minister Vieira onderstreept dat de twee naties een hechtere samenwerking willen met meer diepgang, meldt de Communicatiedienst Suriname. “Tijdens de bespreking met president Santokhi, is het intensiveren van de samenwerking met het oog op wederzijds voordeel, de leidraad geweest.” Santokhi heeft tijdens het onderhoud aangegeven dat het voor Suriname belangrijk is om de samenwerking met Brazilië verder te intensiveren. “We zijn niet alleen buurlanden, maar hebben ook heel wat overeenkomsten. We hebben collectieve uitdagingen en vraagstukken, maar ook kansen. Suriname ziet Brazilië als een strategische partner”. 

Tijdens het overleg is de kwestie UNASUR voornaam onderwerp van gesprek geweest. Suriname is nog steeds lid en biedt volledige steun aan de revitalisering van dit regionaal orgaan. President Santokhi: “We streven naar een evenwichtige aanpak. In een wereld waarin talrijke uitdagingen spelen, is het essentieel dat Zuid-Amerikaanse landen streven naar constructieve dialoog en het aangaan van allianties om deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken.” Er is ook gesproken over de mogelijkheden die er zijn om samen te werken in de olie- en gassector. Het staatshoofd merkt op dat Suriname als hub voor Brazilië naar de Caricom, kan fungeren.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May