Zanger Jagjit Singh overleden
10 Oct 2011, 18:00
foto
Ghazal-zanger Jagjit Singh


India's new-age ghazal zanger Jagjit Singh is vanmorgen aan een hersenbloeding overleden. Hij is 70 jaar geworden.

De ‘ghazal koning’ was niet alleen zanger, maar ook componist, activist en ondernemer. Hij werd geboren op 8 februari 1941 en overleed vanmorgen in de Lilawati Hospital in Mumbai. Samen met zijn vrouw Chitra heeft hij verscheidene recordbrekende albums gemaakt. Hun enige zoon Vivek Singh kwam in 1990 om bij een verkeersongeval. Jagjit Singh werd vorige maand opgenomen in het ziekenhuis nadat hij een hersenbloeding had gehad. Hij onderging twee operaties en werd kunstmatig in leven gehouden.

Hij heeft in verschillende talen gezongen, waaronder Hindi, Urdu, Punjabi en Nepal. Jagjit Singh deed zijn intrede in de muziekwereld in een tijd waarin deze werd gedomineerd door Pakistaanse ghazal zangers. Indiase zangers werden toen als relatief minder origineel beschouwd dan hun Pakistaanse collega's. In tegenstelling tot andere ghazal zangers, heeft Singh niet geaarzeld te zingen voor films. Zijn zijdezachte stem domineerde tijdens de beginjaren 80 in films als Prem Geet, Saath Saath en Arth. Zijn belangrijkste werk is verspreid over meer dan 60 film- en non-filmy albums.

Moderne aanpak
Jagjit Singh stond bekend om zijn moderne aanpak en inbreng van technologie in de traditionele kunst van het zingen van ghazals. Singh was de eerste Indiase muziekdirector die de techniek van multi-track recording gebruikte voor zijn album 'Beyond Time'. Hij heeft de Padma Bhushan award ontvangen.

De overleden zanger heeft de ghazal genre beschikbaar en begrijpelijk gemaakt voor een ieder. Voor Singh werd de ghazal zang beschouwd als een elite kunst en was het moeilijk te begrijpen voor de massa door het gebruik van high class Urdu en Perzisch. Jagjit Singh brak deze mythe met nummers als 'Kaagaz ki kashti', 'Chaak jigar ke', 'Kal chadhanvi ki Raat thi', en 'Shaam se aankh me nami si hai'. Hij mengde de woorden van legendes als Ghalib, Qateel Shifai, Firaq Gorakhpuri, Nida Fazli en Sudarshan Faakir met melodieuze inheemse muziek en bereikte een staat waar niets tussen hem en zijn luisteraars kwam.

Toen de televisie begon met muziekvideo’s, was hij één van de prominente leden die hier gebruik van maakte. Hij kwam opnieuw met briljante albums als 'Face to Face', 'Marasim', 'Aaeena' en 'Dil Kahin Hosh Kahin'.
Jagjit Singh leende zijn stem ook voor gedichten van oud-premier Atal Bihari Bajpayee in de albums 'Nayi Disha' en 'Samvedna'.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May