Nobelprijs Johnson-Sirleaf ‘onder druk’
10 Oct 2011, 23:00
foto
Aanhangers van de oppositie eisen dat president Ellen Johnson-Sirleaf opstapt. (Foto: IPS)


In Liberia zijn aanhangers van de oppositie massaal op straat gekomen. Ze eisen het vertrek van president Ellen Johnson-Sirleaf. Het protest viel samen met de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Johnson-Sirleaf.

Terwijl Ellen Johnson-Sirleaf internationaal waardering kreeg voor haar Nobelprijs, is het nieuws in eigen land met gemengde gevoelens ontvangen. De Liberiaanse president deelt de vredesprijs met landgenote Leymah Gbowee (een activiste) en de Jemenitische journaliste Tawakkul Karman.

De grootste oppositiepartij in Liberia het Congress for Democratic Change (CDC) eist politieke verandering. Morgen (dinsdag) gaan de Liberianen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Ellen Johnson-Sirleaf is kandidaat voor een tweede ambtstermijn.

Steun Charles Taylor
Volgens het Nobelcomité heeft Johnson-Sirleaf "bijgedragen tot de vrede in Liberia, tot de economische en sociale ontwikkeling, en tot de versterking van de positie van de vrouw." Maar het CDC vindt dat Johnson-Sirleaf de oorlog heeft gebracht naar Liberia. Ze verwijzen naar haar vroegere financiële steun aan ex-president Charles Taylor, die zich nu in Den Haag moet verantwoorden voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

In 1989 initieerde Taylor een staatsgreep die het land gedurende veertien jaar in een burgeroorlog stortte. Meer dan een kwart miljoen mensen kwam daarbij om. In 2009 publiceerde de Waarheids- en Verzoeningscommissie haar rapport over de burgeroorlog. Johnson-Sirleaf, die in 2005 president werd, stond op de lijst van 49 politici die gedurende dertig jaar niet aan politiek zou mogen doen door hun banden met de oorlogvoerende partijen. Johnson-Sirleaf verontschuldigde zich kort daarna bij haar landgenoten. Ze zei dat ze Taylor alleen had gesteund in de hoop dat hij dictator Samuel Doe zou omverwerpen.

Internationale steun
De tegenstanders van Johnson-Sirleaf beschuldigen haar ervan dat ze op zoek is gegaan naar internationale steun en dat ze niet luistert naar haar kiezers. Johnson-Sirleaf heeft aan Harvard gestudeerd en heeft voor de VN en de Wereldbank gewerkt. Haar aanhangers vinden dat ze wel vrede en stabiliteit heeft gebracht, ondanks de aanzienlijke obstakels. "Ze heeft Liberia vrede gebracht", zegt Prince Worzie, terwijl hij vanuit zijn kraampje de CDC-betoging ziet voorbijtrekken. "Alleen al daarvoor verdient ze inderdaad de prijs."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May