Assembleevoorzitter Bee tikt KKF op de vingers
09 May, 07:22
foto
Assembleevoorzitter Marinus Bee


De voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee is verbaasd over een schrijven van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) waarin gevraagd wordt de behandeling van het grondenrechtenvraagstuk per direct stop te zetten. Bee zegt in een schrijven aan voorzitter Jayant Padarath het voorstel van de KKF "als aan barbarisme grenzende impertinentie te bejegenen".

Als voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA) werd ik op 4 mei 2023 aangeschreven door de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), met het merkwaardige verzoek de behandeling van het wetsontwerp ‘Wet Collectieve Rechten van Inheemse en Tribale Volken’ per ommegaande stop te zetten. Na van de eerste verontwaardiging te zijn bekomen, -omdat de behandeling en aanname van wetten tot de constitutionele taak van DNA behoort-, heb ik de tijd genomen, om na te gaan hoe op gepaste wijze te reageren.
    
De Staat Suriname is als lid van de Organisatie van Amerikaanse Staten gevonnist op 25 november 2015 door het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten. In het vonnis is onder meer beslist dat de traditionele leef- en woongebieden van de Inheemsen binnen drie (3) jaren niet alleen moeten worden bepaald en afgebakend, maar ook de collectieve eigendomsrechten (eigendomstitel) hierop moeten worden verkregen, die hen verzekeren van hun effectief gebruik en genot van collectieve eigendom in overeenstemming met hun cultuur en traditie.

De Staat Suriname is op meerdere momenten erop gewezen, dat het schenden van internationale verdragen zwaar wordt veroordeeld, wat inhoudt dat ons land uiteindelijk een aanvang moet maken om na bijkans 8 jaren de rechten van de inheemsen en marrons wettelijk te erkennen. DNA is in deze dé belangrijkste schakel, daar het een wetsproduct betreft. De erkenning is volgens het vonnis gebaseerd op internationale bepalingen, die de leefomstandigheden van inheemsen en marrons moeten veraangenamen, dan wel de levensstandaarden moeten verhogen. Suriname moet trachten zoveel mogelijk een goede partij te zijn bij verdragen, om serieus genomen te kunnen worden door de internationale gemeenschap.

Ook is in uwer schrijven onder meer aangehaald dat het momentum zich niet leent om de behandeling voort te zetten vanwege de recente gebeurtenissen. Daarop wil ik onder uw aandacht brengen, dat de voortzetting van de behandeling van deze ontwerpwet in de voorbije maanden binnen de DNA-fracties is besproken en er werd overeenstemming bereikt om begin mei 2023 de behandeling voort te zetten. Deze ontwerpwet nam voorts ook een niet onbelangrijk agendapunt in, tijdens de academische week van 2022.

Het betreft een onomstotelijk feit, dat er ‘onderhavige groeperingen’ in ons land gehuisvest zijn, die keer op keer buiten de boot vallen, wanneer er een ‘landelijk’ ontwikkelingsbeleid wordt uitgestippeld. Nu het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten in elk geval de inheemsen in het gelijk heeft gesteld voor wat betreft het toekennen van de territoriale gronden, kan ik als DNA-voorzitter niet anders, dan het voorstel van het KKF als aan barbarisme grenzende impertinentie bejegenen.

Als de ontwikkelingen van de afgelopen periodes ons iets hebben geleerd, is het wel, dat de kruik te water gaat, zolang ze barst… Al van oudsher zijn groeperingen in ons land achtergesteld gebleven c.q. gehouden.

We hoeven het er niet op aan te sturen, totdat de rassenhaat een fait accompli betreft, waardoor de gemoederen niet meer te sussen zijn.

DNA spreekt de hoop uit, dat ook de ondernemers, die schade hebben ondervonden, begrijpen dat niemand gebaat is bij een gewapend conflict, dus zou het fijn zijn als elke schoenmaker zich bij zijn leest houdt en er wordt samengespannen om doelgerichte oplossingen aan te dragen voor de problemen, waar we als natie tegenaan hikken.

Ik vertrouw erop, u met het voorgaande voldoende te hebben ingelicht.
De Voorzitter van De Nationale Assemblée,
Marinus Bee MSc, LL.B
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May