Olieprijzen stijgen, maar blijven op schema voor derde wekelijkse daling
05 May 2023, 18:40
foto
Een luchtfoto van een olietanker en opslagtanks bij Exxon Mobil's Beaumont-olieraffinaderij, die Mobil 1 synthetische motorolie produceert en verpakt, in Beaumont, Texas. (Foto: Reuters)


De olieprijzen zijn vandaag, vrijdag, gestegen, maar waren klaar voor een derde week op rij met verliezen na scherpe dalingen eerder in de week door angst voor renteverhogingen, problemen in de Amerikaanse banksector en een vertragende Chinese vraag.

Brentolie steeg met US$ 2,88 (4%) tot US$ 75,37 per vat. U.S. West Texas Intermediate steeg met US$ 2,85 (4,2%) naar US$ 71,42 na vier dagen van dalingen die het contract naar het dieptepunt brachten dat voor het laatst eind 2021 werd gezien.

De Brent-benchmark lag op schema om de week af te sluiten met een daling van ongeveer 5,2%, terwijl WTI een verlies van 6,6% verwachtte, ondanks het feit dat ze op weg waren naar hun grootste dagelijkse stijgingen in een maand.

"Crude probeert de recente prijsuitval als gevolg van hogere rentetarieven en de angst voor een recessie, vooral in de banksector, te keren", zegt Dennis Kissler, senior vicepresident trading bij BOK Financial.

Technisch gezien heeft ruwe olie een overdreven liquidatie-uitverkoop doorgemaakt, zei Kissler, eraan toevoegend dat de langdurige posities van hedgefondsen op een van de laagste in jaren waren, wat duidt op "voldoende koopkracht aan de zijlijn".

Analisten zeiden ook dat er een discrepantie was tussen de vraag naar olie en de fundamentele factoren en prijzen van het aanbod.

Het aantal booreilanden in de VS, een indicator van de toekomstige productie, daalde met 3, het hoogste aantal sinds maart, tot 588 deze week, zo bleek uit gegevens van olieservicebedrijf Baker Hughes.

"Het resultaat is dat er een groot verschil is tussen oliebalansen en olieprijzen", zei PVM-oliemarktanalist Stephen Brennock, terwijl Commerzbank-analisten opmerkten dat de zorgen over de vraag naar olie overdreven waren en een prijscorrectie naar boven verwachten in de komende weken.

Aandelen, die vaak samen met de olieprijzen bewegen, stegen ook lichtjes.

Een beter dan verwacht banenrapport hielp sommige angsten voor een op handen zijnde economische neergang wegnemen, deels aangespoord door hernieuwde angsten bij banken.

Ondertussen kromp de fabrieksactiviteit in China in april onverwachts, doordat de bestellingen daalden en de zwakke binnenlandse vraag de uitgestrekte productiesector aantast.

De verwachtingen van mogelijke leveringsverminderingen tijdens de volgende bijeenkomst van de OPEC+-producentengroep in juni hebben echter voor enige prijsondersteuning gezorgd, aldus Kelvin Wong, een senior marktanalist bij OANDA in Singapore.

Beleggers verwachten over het algemeen ook dat de Fed de renteverhogingen zal onderbreken tijdens de beleidsvergadering van juni.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May