Project leesbevordering moet cultuuruitwisseling worden
05 May 2023, 20:39
foto
Schrijver Raoul de Jong op scholenbezoek. De scholieren hebben kennis kunnen maken met zijn boek 'de Jaguarman. Boeken van Surinaamse schrijvers in Nederland zijn vrijwel onbekend.


De jongerenboekenweek Suriname Plezier met lezen, moet een cultuuruitwisseling worden tussen schrijvers uit Nederland en Suriname. Het gaat om een initiatief van Raoul de Jong uit Nederland en Kevin Headley, voorzitter van Stichting Skrifi. Van eind april tot begin mei worden drie scholen bezocht en boekpresentaties gehouden. Met de leerlingen wordt daarna in gesprek gegaan over het werk dat is gepresenteerd.

De school krijgt ook exemplaren van de boeken die gepresenteerd zijn. De leerlingen mogen de boeken dan lenen van de schoolbibliotheek. Aan het eind wordt er een eindpresentatie gehouden met genodigden, waar er gesproken wordt over hoe het lezen verder ontwikkeld kan worden in Suriname en hoe maatschappelijke thema’s door het lezen op een andere manier kunnen worden behandeld.

Tijdens De Jong zijn bezoek aan Suriname in 2022 ging hij langs middelbare scholen om te praten over zijn boek Jaguarman, en het viel hem op dat de boeken die door Surinaamse schrijvers in Nederland worden uitgegeven, vrijwel geheel onbekend zijn bij Surinaamse middelbare scholieren (en in het algemeen: bij het Surinaamse publiek). Maar ook een groot aantal Surinaamse schrijvers is onbekend bij de jongeren. Net als in Nederland moeten leerlingen voor het vak Nederlands meerdere boeken lezen per jaar. Als er iets van een Surinaamse schrijver gelezen wordt, vertelde een leraar op een van de scholen die hij bezocht, dan is het altijd van Cynthia McLeod. Van Karin Amatmoekrim, Johan Fretz, Chris Polanen en van De Jong zelf wordt nooit iets gelezen. Er is slechts één boekwinkel in Paramaribo, hun boeken worden daar niet verkocht. 

De Jong merkte hoe zeer de leerlingen interesse toonden in zijn verhaal Jaguarman, dat niet alleen over hem ging, maar ook over mensen zoals deze leerlingen. En De Jong zag hoe blij hij zelf werd van dit bezoek: van begin tot eind hadden de leerlingen rechtop gezeten, vol aandacht voor zijn verhaal. Mensen als deze leerlingen waren zo'n groot onderdeel van waarom hij dit verhaal had geschreven. Hij bezocht twee middelbare scholen. In beide gevallen wilden alle leerlingen na afloop zijn boek kopen, van hun eigen zakgeld. In Nederland is zoiets nog nooit gebeurd. Vandaar het besluit van De Jong om samen met Stichting Skrifi een jongeren boekenweek in Suriname te organiseren.

Momenteel is hij samen met de organisatie bezig met het voortraject voor het organiseren van deze jongerenboekenweek door onderzoek te doen naar hoe de leessituatie eruit ziet in Suriname onder de jongeren en welke boeken jongeren vooral interesseren. Een onderdeel daarvan is een try-out van de jongerenboekenweek op enkele scholen met hem en enkele schrijvers die een bijdrage hebben geleverd aan de verhalenbundel Prakseri van Stichting Skrifi en uitgeverij Van Oorschot.

De Jong hield ook bij de thema-avond van de Schrijversgroep ‘77 in Tori Oso een presentatie over zijn boek Jaguarman en in het Nationaal Archief Suriname over zijn boekenweekessay Boto Banja.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May