Regering start proces intrekking verlenging concessie in Pikin Saron
05 May 2023, 06:52
foto
Minister Dinotha Vorswijk van GBB legt uit dat zij concessies heeft verlengd in opdracht van de president.


Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) heeft naar aanleiding van het geweldsincident op Pikin Saron enkele belangrijke mededelingen gedaan. Zo is de regering gestart met een proces om een verlenging van een houtconcessie weer in te trekken, zonder dat er een rechtszaak komt. Vorswijk deelde mee dat bij het aantreden van deze regering reeds een besluit is genomen om geen nieuwe houtkapconcessies uit te geven en verlengingen te accorderen. Vorig jaar heeft het staatshoofd gevraagd wel verlengingen te verlenen voor de economische ontwikkeling, werkgelegenheid en het stimuleren van de productie.

Vorswijk gaf een overzicht van houtkapconcessies in het district Para en deelde mee dat er 31 actieve houtconcessies zijn in het gebied. De minister heeft 7 verlengingen getekend. Op Pikin Saron waar het voorval zich heeft voorgedaan, zei de minister dat dit het dichtstbijzijnde dorp is van een concessie waar een verlenging is getekend. De verlenging is vorig jaar juli getekend voor 5 jaren. 25% van deze concessie ligt in Para en 75% in Brokopondo. Na het incident heeft de regering besloten om met juristen aan de slag te gaan voor intrekking van de verlenging, zodat er geen rechtszaken komen. Het proces is reeds gestart.


De bewindsvrouw heeft ook een inventaris gepresenteerd van uitgegeven gronden in en rondom inheemse dorpen in Para. In de dorpen Bigi Poika, Wisanti, Mata, Bernard dorp, Cabenda Dorp, Redi Doti Pierre Kondre, Sapende, Tibiti en Cassipora, zijn er geen gronden uitgegeven in de buurt van de dorpen. Bij het dorp Powakka zijn vanaf 2020 tot heden 4 nieuwe gronduitgiftes gedaan, maar niet binnen het gemarkeerd gebied van het dorp. In het dorp Hollandse Kamp zijn er wel uitgiftes in het gebied. De regering is bezig met het intrekken van deze beschikkingen. De minister deelde mee dat het ging om aanvragen voor toeristische aangelegenheden die zonder afstemming zijn uitgegeven.

Tijdens haar betoog heeft de minister de ondersteuning van het parlement gevraagd bij het uitgeven van concessies of gronden dichtbij woon- en leefgebieden van inheemsen en tribale volken. Wanneer er wet- en regelgeving is kan volgens haar voorkomen worden dat zaken indruisen tegen de rechten van deze samenlevingen. Zij juichte daarom de behandeling van de Wet Collectieve Rechten Inheemse Volken en Tribale Volken toe. De bewindsvrouw zei dat het historisch onrecht rechtgezet moet worden en dat het erkennen van de grondrechten van de inheemsen en andere tribale volkeren, cruciaal is.

DNA-voorzitter Marinus Bee riep op dat alle aanvragen en uitgiften aangehouden worden, totdat de wet ready is. Hierop deelde de president mee dat alle aanvragen zijn aangehouden, maar dat er speciale richtlijnen voor de uitgiften en verlenging van concessies zijn uitgegeven. Volgens het staatshoofd hanteren de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en GBB deze richtlijnen bij verlengingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May