Leerkrachten 'Wi Sa Strey' blijven actievoeren
04 May 2023, 00:00
foto
Leerkrachten bij het Kerkplein. Zij zouden naar het Kabinet van de President gaan, maar het gebied is afgesloten. 'Wi Sa Strey' is sinds de vorige week in actie. (Foto: René Gompers)


Onderwijsgevenden -die zich hebben gebundeld in de actiegroep Wi Sa Strey- zijn wederom op straat geweest. De honderden leerkrachten zouden in eerste instantie naar het Kabinet van de President trekken, maar de omgeving was vanaf het Onafhankelijkheidsplein afgesloten en zwaar bewaakt. Ook journalisten kregen geen toegang tot het afgesloten gebied. De groep is dan door de straten gelopen met als eindhalte het Kerkplein. Hoewel de groep andere onderwijzers heeft opgeroepen de gevestigde bonden te verlaten, is ze zelf een samenwerking aangegaan met andere bonden.

Men is boos. Aangegeven wordt dat er een afspraak was met de president voor een onderhoud. Ze zijn verrast door de dranghekken en de bewaking. De vorige week zijn vertegenwoordigers van de groep tijdens een protest, “bij hoge uitzondering” persoonlijk door de president toegesproken op de stoep van zijn kabinet. De grieven zijn aan de president meegedeeld. Een dag daarna is er een gesprek geweest over het wensenpakket met een cluster van ministers. Veel was niet bereikt; er zou werk van gemaakt worden om de leerkrachten van een koopkrachtversterking te voorzien.

De groep is vanaf het begin van de werkweek weer op straat gekomen. Gisteren kon men niet verder dan het Plein.  “We zijn acties aan het voeren voor lotsverbetering van de leerkrachten,” benadrukt Meredith Hoogdorp, een van de trekkers van het protest. “We waren van plan naar het Kabinet van de President te gaan, maar er waren dranghekken. We hebben gelopen door de stad en zijn andere collega’s gaan halen.” Ze geeft aan waarvoor er gestreden wordt: “Op korte termijn voedingsbonnen van SRD 5.000 of een koopkrachtversterking van SRD 5.000, een Olikarta voor 2 volle tanks per maand, een betere ziektekostenverzekering. Over twee maanden willen we weten hoe het zit met percelen voor leerkrachten en andere voorzieningen.”

Tijdens de eerdere protesten zijn andere onderwijsgevenden omgeroepen om hun bonden te verlaten. Er zou geen vertrouwen meer zijn in de gevestigde orde, omdat resultaten uitblijven of oplossingen zijn achterhaald. Ondertussen is de actiegroep Wi Sa Strey een samenwerking aangegaan met het Syndicaat en zijn aangesloten bij de ABO. Vandaag gaat de groep leerkrachten ook niet aan het werk.

“Het Syndicaat is een dochtersorganisatie van de COL (Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren),” licht COL-voorzitter Hugo Blanker toe. “Wi Sa Strey en het Syndicaat hebben nog geen statuten en dat wilde men tegen ze gebruiken. Ze zijn ingeschoven als vakgroep van de ABO (Algemene Bond Overheidspersoneel) en die heeft wel rechtspersoonlijkheid. COL organiseert organisaties en ABO landsdienaren. Maar de FOLS en Ravaksur zijn geen rechtspersoon maar ze onderhandelen wel. Hebben zij achterban?”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May