VSG en KAMPOS: Collectieve mensenrechten niet vertrappen
03 May 2023, 20:42
foto


De Vereniging van Saamaka Gezagsdragers (VSG) en het KAMPOS Samenwerkingsverband van Tribale Volken in Suriname wijzen de geweldsuitbarstingen zoals deze zich op dinsdag 02 mei 2023 hebben voorgedaan te Pikin-Saron en Maripaston af. "Wij betreuren het ten zeerste dat er hierbij doden en gewonden zijn gevallen. Zo ook wijzen wij het geweld dat Inheemse en Tribale bosgebieden jarenlang wordt aangedaan ten stelligste af", stellen de organisaties in een verklaring.

Geweld, waarvoor de Staat Suriname immers herhaaldelijk is veroordeeld door het Inter-Amerikaans Hof inzake de Rechten van de Mens. Vonnissen die de Staat slechts gedeeltelijk of zelfs helemaal niet heeft uitgevoerd. Dit, terwijl de schendingen waarvoor Suriname is veroordeeld zich anno 2023 voortzetten. De uitgifte van gronden, hout-, goud- en andere concessies in gebieden van Inheemse en Tribale volken is aan de orde van de dag.

Een actueel voorbeeld is de illegale weg, die geheel in strijd met het Saamaka vonnis, wordt aangelegd naar Jaikreek. Zo zijn er nog talloze voorbeelden van uitgegeven concessies die na de uitspraken van het Inter-Amerikaans Hof in gebieden van Inheemse en Tribale volken zijn uitgegeven. In plaats van een afname merken Inheemse en Tribale volken juist een toename van grond- en concessie uitgiften binnen hun woon- en leefgebieden. De druk op de woon- en leefgebieden van Inheemse en Tribale volken neemt toe, terwijl van deze volken verwacht wordt dat zij de zichtbare plundering van hun gebieden gedogen.

Wij roepen de regering op om de collectieve mensenrechten van Inheemse en Tribale volken niet langer te vertrappen. Nationale Assemblee, neemt u de noodzakelijke wetgeving aan in lijn met de vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof.
Regering, bagatelliseert u de rechten en gerechtvaardigde belangen van Inheemse en Tribale volken niet langer. De kruik gaat zolang te water tot hij barst. Wij hopen niet dat het zover komt. De barst is nu nog te voorkomen.
Nanga wan hati!

De vereniging van Saamaka Gezagsdragers
Het KAMPOS Samenwerkingsverband van Tribale volken in Suriname
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May