Regeringspartij Paraguay wint presidentsverkiezingen
01 May 2023, 08:43
foto
Santiago Peña (m) viert de overwinning op het hoofdkwartier van de Colorado Party in Asuncion, Paraguay. (Foto: Reuters)


Santiago Peña van de regerende conservatieve Colorado-partij in Paraguay heeft de presidentsverkiezingen gewonnen door een centrumlinkse uitdager te verslaan. Met bijna alle stemmen geteld, kreeg Peña, een econoom, meer dan 42%, zeggen verkiezingsfunctionarissen.

Efraín Alegre, kandidaat van de Concertación Nacional-coalitie, had bijna 28%. Later gaf hij zijn nederlaag toe.

De Colorado-partij domineert al meer dan 70 jaar het politieke toneel in het geheel door land omgeven Zuid-Amerikaanse land.

De presidentiële peiling van zondag werd in één stemronde beslist.

Peña (44) richtte zich tot zijn aanhangers en zei: "Bedankt voor deze overwinning in Colorado, bedankt voor deze Paraguayaanse overwinning." Hij riep ook op tot landelijke eenheid en consensus. De economie van Paraguay zal dit jaar naar verwachting met meer dan 4% groeien, maar het land kent relatief veel armoede en corruptie.

"We hebben veel te doen, na de laatste jaren van economische stagnatie, van begrotingstekorten, is de taak die ons te wachten staat, niet voor een enkele persoon of voor een partij weggelegd", zei Alegre.

Ondertussen zei de 60-jarige Alegre dat zijn coalitie aanzienlijke inspanningen had geleverd, maar dat de verkiezingsuitslag aantoonde dat dit niet genoeg was. Tijdens zijn campagne pleitte hij voor bezuinigingsmaatregelen om het groeiende begrotingstekort te bestrijden en beloofde hij corruptie aan te pakken.

Hij stelde ook voor om de langlopende banden van zijn land met Taiwan te verbreken en zich in plaats daarvan aan te sluiten bij China.

Paraguay is momenteel een van de slechts 14 landen die officiële diplomatieke betrekkingen met Taiwan hebben.

China beschouwt het eiland als een afvallige provincie, die - desnoods met geweld - moet worden teruggegeven aan Beijing. Zondag stemden de Paraguayanen ook bij de parlementsverkiezingen, waarbij de Colorado-partij het grootste deel van de stemmen binnenhaalde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May