LVV bevordert productie kip en verbetering veestapel
09 Oct 2011, 13:30
foto


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) streeft ernaar om het aandeel van de nationale productie van kip te vergroten. Nu wordt 60% van de kip die geconsumeerd wordt, geïmporteerd. "Het streven is om deze verhouding om te keren (60% eigen productie en 40% import) en op lang termijn te komen tot een groter nationaal aandeel.

Dit zegt LVV bij de presentatie van de begroting voor 2012. Er wordt gewerkt aan het stimuleren van een betere samenwerking tussen zowel de overheid en de particuliere sector, alsook binnen de sector zelf. Daarnaast zal de overheid de mogelijkheden bekijken om via aanpassing van bestaande maatregelen de import minder aantrekkelijk te maken en juist de nationale teeltontwikkeling aantrekkelijker te maken.

Veestapel
Beleidsmaatregelen zoals de verbetering en bevordering van de productie van melkvee, slachtvee en kleine herkauwers zullen volgens LVV de boventoon voeren. Op het stuk van slachtvee, is het ministerie zich reeds jaren ervan bewust dat door een gebrek aan goede slachtrijpe runderen, teveel vrouwelijk en jong vee geslacht wordt. LVV zal door tijdelijke toelating van import van kwalitatief goede slachtrunderen ervoor zorgen dat de vrouwelijke en kleine dieren niet langer ongelimiteerd geslacht worden maar op het veld blijven staan om de nationale veestapel weer op te bouwen. De import zal geschieden door particulier initiatief geheel volgens de door de overheid aan te geven regels.

In samenwerking met het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer wordt gewerkt aan identificatie en beschikbaar stelling van gronden voor de professionele slachtveeteelt voor grote en kleine herkauwers. De ontwikkeling van kleine herkauwers wordt verder ter hand genomen via het gelijknamig project te Tibiti. Dit moet resulteren in kwantitatieve en kwalitatieve verbetering van lokaal geproduceerd schapen en geitenvlees met mogelijke export naar de Caricom-markt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May