Dwarka: Geen reden voor feest vandaag 1 mei
01 May 2023, 00:00
foto
C-47 topper Dayanand Dwarka over actie op 2 mei: "Het is menens". (Foto: René Gompers)


Met ruim 60% inflatie de afgelopen drie jaren, is er geen enkele reden om op de Dag van de Arbeid feest te vieren. De koopkracht is enorm gedaald en de wisselkoers gaat ondanks alle beloften om deze te beteugelen, nog steeds de lucht in. "De toekomst ziet er somber uit, zelfs al ben je niet pessimistisch van aard. Er zijn geen lichtpunten te bespeuren", zegt C-47 bestuurslid Dayanand Dwarka in gesprek met Starnieuws. Deze vakcentrale heeft daarom het voortouw genomen om morgen thuis te blijven. 

Dwarka vindt het hoopgevend dat beide groepen van de Centrale van Landsdienaren Organisaties de actie ondersteunen. Ook de vakcentrales COL en OSAV doen mee met de protestactie. De bond van Staatsolie heeft ook aangekondigd dat de werkers thuis zullen blijven. Ook de bond bij het Academisch Ziekenhuis heeft zijn leden opgeroepen om thuis te blijven op 2 mei. Ook de bond bij St.Vincentius Ziekenhuis doet mee met de actie. De bond bij EBS, OWOS, kan zich terugvinden in alle punten die door C-47 zijn aangekaart, maar doet niet mee met de actie. Dwarka zegt dat er nog gesprekken worden gevoerd met verschillende organisaties. Een deel wacht af wat de regering vandaag op tafel zal leggen voor de lotsverbetering van de werkers.

De vakbondsleider voert aan dat een salarisverhoging of koopkrachtversterking niet voldoende is. De lonen worden achterhaald door de inflatie en de waardedaling van de SRD. Het gaat om structurele verbetering van de economie. Zolang dat niet gebeurt, is elke salarisverhoging illusoir, zoals C-47 voorzitter Robby Berenstein dat aangeeft, merkt Dwarka op.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven heeft in een verklaring aangegeven geen heil te zien in de eendaagse actie. Gepleit wordt voor een constructief overleg met de regering. Dwarka benadrukt dat in de afgelopen drie jaren niemand kan zeggen dat C-47 zich niet constructief heeft opgesteld. Er zijn diverse voorstellen gedaan door de vakcentrale en diverse gesprekken gevoerd. De werknemers zijn niet in staat om hun hoofd boven water te houden en de noodzakelijke goederen en diensten zijn niet meer binnen hun bereik.

Met de eendaagse actie wordt weer een ernstig signaal gegeven aan de regering om het roer drastisch om te gooien. Indien de regering niet tot inkeer komt, zullen er meerdere acties volgen. Op 2 mei wordt de eerste stap gezet, legt Dwarka uit. Hij benadrukt dat continue overleg tot nu toe niet veel heeft geholpen. "Wij willen geen actie voeren, maar er is geen andere keus. Het is menens. De werkers zijn enorm verarmd", stelt de C-47 topper.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May