SPA: Arbeiden en vooruitgang zien
01 May 2023, 02:57
foto


Op 1 mei 2023 herdenken wij wederom de Dag van de Arbeid. Op deze dag nemen wij van de Surinaamse Partij van de Arbeid, de tijd om de relatie tussen de Partij en Arbeid nader te bekijken. Zoals de benoeming van de dag van 1 mei en de naam van de partij al aangeven wordt zeer zeker het belang van de arbeider als onderdeel van het woord Arbeid primair gesteld, maar wij gaan voor een veel bredere benadering van het woord Arbeid. Elke persoon die participeert in het arbeidsproces verricht arbeid, dat betekent dat de Partij van de Arbeid de belangen wil en moet behartigen van eenieder die arbeid verricht.

Wie zijn nu de mensen die arbeid verrichten, dat zijn de landsdienaren, de werknemers in de particuliere sector, de contractarbeiders, maar zo ook de thuiswerkers, de huismoeders, de losse vakarbeiders en zeer zeker ook de directeuren, de eigenaren en staf van elke onderneming. Eveneens studenten die geestelijke arbeid verrichten. Al bij al is het woord Arbeid dus veel breder te interpreteren dan dat wat veel mensen denken en vertalen. Hiermee geven we aan dat de dag van de Arbeid dus zo speciaal is, omdat eenieder die meehelpt aan de opbouw van ons land, zowel in georganiseerd verband als individueel, op deze dag zichzelf en degenen om hen heen een schouderklop kan geven, want we arbeiden allemaal en dit is voor ons allen een dag om te herdenken.

Precies deze brede gedachte van de term arbeid willen wij van de Surinaamse Partij van de Arbeid in de komende tijd etaleren naar het volk toe. De link met de vakbeweging en de ondersteuning van de vakbeweging zal er altijd blijven bestaan. Die link houdt de partij bewust in stand door actief te participeren binnen de vakbeweging, omdat binnen de vakbeweging onze oprichters de motivatie en inzichten uit hebben geput en de noodzaak voor een Partij van de Arbeid hebben gezien. Uit die motivatie en inzichten zijn onze statuten voortgekomen. Het is belangrijk om aan te geven dat de partij gaat voor belangen behartiging van elke persoon die participeert in het arbeidsproces.

In elke goed lopende organisatie is er een zekere dynamiek en daardoor wordt ook de leiding steeds weer aangevuld met jonge denkers, met frisse gedachten en een beetje andere kijk op de toekomst. De grote lijn is altijd hetzelfde, want we willen allemaal groeien in een welvarend Suriname, met een gezonde ontwikkeling in alle sectoren en groei binnen handbereik van iedereen in het arbeidsproces, dus iedere Surinamer. Het is die kijk op de ontwikkeling welke bepalend is voor de dynamiek in de organisatie. Hoe gaan we om met de modernisering van de samenleving, hoe gaan we Suriname boeiend maken en boeiend blijven houden voor de jeugd, voor de jong volwassenen, voor de volwassenen, maar zeer zeker ook voor zij die dichtbij pensionering komen en reeds gepensioneerd zijn.

Met andere woorden, hoe gaan wij de mensen laten arbeiden zodanig dat men vooruitgang ziet, zodanig dat men ziet dat we met de tijdsgeest meelopen, zodanig dat men naar voldoening arbeid verricht en weet dat men aan het eind van de maand een stapje dichterbij gekomen is van zijn droom, een stapje dichterbij zekerheden voor het nageslacht. Vandaag 1 mei is hun dag, onze dag, de dag dat we Arbeid gedenken en weten dat wij een toekomst hebben.
Wij van de Surinaamse Partij van de Arbeid wensen u allen een fijne en bezinningsvolle Dag van de Arbeid toe, een dag voor ons allen.

Namens het bestuur, de afdelingen en alle structuren van de SPA
Guno Castelen,
voorzitter
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May