VS: Joe Biden (80) zoekt tweede termijn
25 Apr 2023, 22:51
foto
De Amerikaanse president Joe Biden houdt een toespraak op de North America's Building Trades Unions Legislative Conference in het Washington Hilton, in Washington. (Foto: Reuters)


President Joe Biden heeft vandaag, dinsdag, zijn herverkiezingsbod gelanceerd met een belofte om de Amerikaanse vrijheden te beschermen tegen "extremisten" die banden hebben met voormalig president Donald Trump, die hij in 2020 versloeg en mogelijk opnieuw in 2024 zal ontmoeten.

Biden deed zijn aankondiging in een video die is vrijgegeven door zijn nieuwe campagneteam en die opent met beelden van de aanval van 6 januari 2021 op het Amerikaanse Capitool door aanhangers van Trump.

"Toen ik vier jaar geleden president werd, zei ik dat we in een strijd om de ziel van Amerika verwikkeld zijn, en dat zijn we nog steeds", zei Biden. "Dit is geen tijd om zelfgenoegzaam te zijn. Daarom stel ik me kandidaat voor herverkiezing."

"Laten we deze klus afmaken. Ik weet dat we het kunnen," zei hij.

Hij beschreef Republikeinse platforms als bedreigingen voor de Amerikaanse vrijheden, zwoer de inspanningen om de gezondheidszorg voor vrouwen te beperken te bestrijden, de sociale zekerheid te schrappen en boeken te verbieden, en 'MAGA-extremisten' de kop in te drukken.

MAGA is het acroniem voor de "Make America Great Again"-slogan van Trump, die de vroege koploper is in de Republikeinse voorverkiezingen. Als hij wint, neemt hij het opnieuw op tegen Biden bij de verkiezingen van november 2024.

Biden (80) moet de zorgen van Amerikanen over zijn leeftijd overwinnen om herverkiezing te winnen, waarbij 44% van de Democraten zegt dat hij te oud is om deel te nemen, zo bleek uit een peiling van Reuters/Ipsos die maandag werd afgerond.

De 76-jarige Trump maakt zich ook zorgen over zijn leeftijd: 35% van de Republikeinen zegt dat hij te oud is.

Uit de peiling bleek dat een meerderheid van de geregistreerde kiezers niet wil dat Biden of Trump zich opnieuw verkiesbaar stelt.

Hoewel de goedkeuringsscore van Biden relatief laag is, hebben zijn assistenten er alle vertrouwen in dat hij Trump weer kan verslaan. Uit de peiling van Reuters/Ipsos bleek dat hij een voorsprong had van 43% tot 38% op zijn Republikeinse rivaal onder de geregistreerde kiezers.

In zijn campagnevideo richtte Biden zich volledig op Trump en zijn bondgenoten.

"In het hele land staan MAGA-extremisten in de rij om die fundamentele vrijheden op zich te nemen, door te snijden in de sociale zekerheid die je je hele leven hebt betaald, terwijl je de belastingen voor de allerrijksten verlaagt, dicteert welke gezondheidszorgbeslissingen vrouwen kunnen nemen, boeken verbiedt en mensen vertelt van wie ze kunnen houden, en dat terwijl het voor jou moeilijker wordt om te stemmen", zei Biden.

In de twee jaar sinds hij het roer overnam van Trump, kreeg Biden de goedkeuring van het Congres voor miljarden dollars aan federale fondsen om de Covid-19-pandemie aan te pakken en voor nieuwe infrastructuur. Hij hield toezicht op de laagste niveaus van werkloosheid sinds 1969, hoewel zijn economisch record is ontsierd door de hoogste inflatie in 40 jaar.

Tijdens een bijeenkomst van Noord-Amerikaanse bouwvakbonden op dinsdag zei Biden dat zijn economisch plan werkte, maar dat er "meer te doen" is. Biden somde zijn beleidsprestaties op en de menigte scandeerde "nog vier jaar!"

Bidens leeftijd maakt zijn herverkiezingspoging tot een historische en riskante gok voor de Democratische Partij, vooral als hij tegenover een veel jongere Republikeinse kandidaat staat.

Democraten staan al voor een moeilijke verkiezingskaart om de Senaat in 2024 te behouden en vormen nu de minderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Biden zou aan het einde van een toekomstige tweede ambtstermijn 86 zijn, bijna tien jaar hoger dan de gemiddelde levensverwachting van de Amerikaanse man.

Artsen verklaarden Biden, die geen alcohol drinkt en vijf keer per week traint, na een onderzoek in februari "fit for duty". Het Witte Huis zegt dat zijn staat van dienst aantoont dat hij mentaal scherp genoeg is voor de ontberingen van het werk.

Biden zal in zijn zoektocht in 2024 worden vergezeld door zijn running mate, vicepresident Kamala Harris, die een prominente plaats inneemt in zijn campagnevideo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May