Haïti: Menigte doodt en verbrandt 13 vermoedelijke gangsters
25 Apr 2023, 02:52
foto
Omstanders verzamelen zich rond de lichamen van vermeende bendeleden die in brand zijn gestoken door een menigte. De politie had de vermeende bendeleden bij een controle gestopt, toen ze in een voertuig reisden in het Canape Vert-gebied van Port-au-Prince, Haïti. (Foto: AP)


Een menigte in de Haïtiaanse hoofdstad sloeg en verbrandde maandag 13 vermoedelijke bendeleden met banden die met benzine waren doordrenkt. Volgens de politie en getuigen had de menigte de mannen bij een verkeerscontrole uit politiehechtenis gehaald.

Het gruwelijke burgergeweld onderstreepte de publieke woede over de steeds wettelozere situatie in Port-au-Prince, waar criminele bendes de controle over naar schatting 60% van de stad hebben overgenomen, sinds de moord op president Jovenel Moïse in juli 2021.

Later maandag werden nog zes verbrande lichamen in een nabijgelegen buurt gelegd. Sommige getuigen zeiden dat de politie ze had gedood en dat bewoners ze in brand hadden gestoken.

De Nationale Politie van Haïti zei in een korte verklaring dat agenten in de Canape Vert-sectie van de stad begin maandag stopten en een minibus doorzochten op smokkelwaar, en wapens van verdachten in beslag hadden genomen voordat ze "helaas werden gelyncht door leden van de bevolking". De verklaring ging niet in op hoe leden van de menigte de controle over de verdachten konden overnemen.

Een getuige die zijn naam gaf als Edner Samuel, vertelde The Associated Press dat leden van de menigte de verdachte gangsters bij de politie weghaalden, hen sloegen en stenigden voordat ze banden op hen legden, benzine over hen goten en hen in brand staken.

Een AP-verslaggever ter plaatse zag 13 lichamen branden in een straat. De branden trokken honderden toeschouwers in de heuvelachtige buitenwijk van de stad, velen van hen beschermden hun neus tegen de dampen. De wijk Canape Vert is er tot nu toe in geslaagd om de controle door de criminele bendes te ontwijken.

Samuel zei dat de verdachten vermoedelijk op weg waren naar een ander gebied om zich bij een groep bendeleden aan te sluiten die met de politie vochten. Een andere getuige, Jean Josue, zei dat er sinds de vroege ochtend veel werd geschoten in het gebied.

De situatie in de hoofdstad was gespannen en uit verschillende buurten klonken schoten.

In de nabije omgeving van Turgeau, op een paar minuten rijden van Canape Vert, zeiden getuigen dat de politie zes bendeverdachten had gedood in een vuurgevecht, en dat lokale bewoners de lichamen van waar ze vielen naar een centrale locatie sleepten en in brand staken.

Een AP-verslaggever zag de zes verbrande lichamen. De politie heeft nog geen uitspraken gedaan over het geweld in Turgeau.

Getuigen in Canape Vert zeiden dat de verdachten daar vermoedelijk lid waren van de Kraze Barye-bende, wat zich vertaalt naar 'Breaking Barriers'. Autoriteiten zeggen dat de groep wordt geleid door Vitel'Homme Innocent, die ervan wordt beschuldigd in oktober 2021 17 Amerikaanse missionarissen te hebben ontvoerd. Hij wordt ook in verband gebracht met de moord op Moïse.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May