Lula steunt gesprekken tussen Rusland en Oekraïne om oorlog te beëindigen
23 Apr 2023, 16:51
foto
De Braziliaanse president Luiz Ignacio Lula d Silva en zijn Portugese ambtgenoot Marcelo Rebelo de Sousa. Lula is op zijn eerste bezoek aan Europa sinds hij tot president is gekozen. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president Luiz Ignacio Lula da Silva heeft opgeroepen tot een "onderhandelde" oplossing voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hij zei dat hij "niemand een plezier wil doen" met zijn mening over het conflict.

Lula, die probeert de rol van Brazilië als dealmaker en tussenpersoon nieuw leven in te blazen, maakte Oekraïne boos door te zeggen dat Kiev de schuld deelt voor de oorlog. De Braziliaanse leider heeft zich niet aangesloten bij westerse landen bij het opleggen van sancties aan Moskou of het leveren van munitie aan Kiev.

"Hoewel mijn regering de schending van de territoriale integriteit van Oekraïne veroordeelt, steunen wij een onderhandelde politieke oplossing voor het conflict", zei Lula zaterdag tegen journalisten na een ontmoeting met de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa in Lissabon.

De Braziliaanse leider, die werd begroet door demonstranten toen hij in Portugal aankwam, zei dat het zijn doel was "een manier te vinden om hen beiden (Rusland en Oekraïne) om de tafel te krijgen".

"Ik wil een derde alternatief vinden (om het conflict op te lossen), namelijk het opbouwen van vrede", vertelde hij op een persconferentie.

De Portugese president zei: "President Lula gelooft dat de weg naar een rechtvaardige en duurzame vrede inhoudt dat onderhandelingen een prioriteit moeten zijn."

"Portugal heeft een andere positie. Wij denken dat Oekraïne, om een weg naar vrede mogelijk te maken, eerst het recht moet hebben om op de invasie te reageren.”

De 77-jarige Lula, die in januari zijn ambt hervatte nadat hij van 2003 tot 2010 president van Brazilië was, ontmoette de Amerikaanse president Joe Biden in februari in Washington, DC en bezocht eerder deze maand China, de grootste handelspartner van Brazilië.

Lula is in het Westen bekritiseerd omdat het suggereert dat Oekraïne en Rusland verantwoordelijk zijn voor het conflict dat begon toen Moskou in februari 2022 zijn buurland binnenviel.

Vorige week zei hij dat de Verenigde Staten en Europese bondgenoten zouden moeten stoppen met het leveren van wapens aan Oekraïne, omdat hij zei dat ze de oorlog voortzetten.

Het Witte Huis beschuldigde Lula ervan Russische en Chinese propaganda te "napraten".

Portugal is een van de oprichters van de NAVO en heeft militair materieel naar Oekraïne gestuurd. Rebelo de Sousa zei dat Oekraïne het recht heeft om zichzelf te verdedigen en zijn grondgebied te "heroveren".

Lula's opmerkingen over de oorlog hebben de Oekraïense gemeenschap in Portugal boos gemaakt, waar vrijdag een demonstratie werd gehouden buiten de Braziliaanse ambassade.

Eerder op zaterdag woonde Lula een welkomstceremonie bij buiten het Jerónimos-klooster in Lissabon. Twee aanhangers van Oekraïne die een vlag en een bord bij zich hadden, mochten niet in de buurt van de plaats van de ceremonie staan, omdat politieagenten hen vertelden dat ze geen toestemming hadden gevraagd om te protesteren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May