Glenn Swamipersad: Het is niet meer houdbaar
20 Apr 2023, 04:53
foto
Een bedrukte Glenn Swamipersad.


"We zijn drie jaren stil gebleven. We hebben op allerlei manieren proberen te onderhandelen, maar worden steeds voor de gek gehouden. Nu is ons geduld op." Secretaris-generaal Glenn Swamipersad van de CLO-groep onder leiding van Michael Miskin, ziet het samen met de leden niet meer zitten. "De situatie is ondragelijk geworden, het is niet meer houdbaar."

De ontevredenheid onder de ambtenaren is groot, weet Swamipersad. Behalve dat een deel van de ambtenaren de SRD 1.800 heeft gehad, blijven de koers en de benzineprijs rap stijgen. De bondsman zegt dat het onkan is dat alleen een deel van de ambtenaren - zij die tot SRD 6.000 verdienen - in aanmerking komt voor de SRD 1.800. Dus mensen die iets meer verdienen bijvoorbeeld SRD 6.200 en 6.400 vallen buiten de boot.

Swamipersad wijst erop dat een departementsdirecteur netto zo'n SRD 17.000 verdient. Hij vindt dat die ook in aanmerking moet komen, omdat "ieder zijn eigen levensstandaard" heeft. Met de salarissen en de prijzen nu, kunnen de mensen geen huishuur meer betalen, geen autolening nemen laat staan denken aan een eigen woning op te zetten.

De recente verhogingen van de benzineprijs hebben volgens hem de situatie alleen maar erger gemaakt. De CLO-man vindt dat als de regering geen loonsverhoging kan geven aan de ambtenaren, zij moet ophouden de benzineprijs te verhogen. "Heel Suriname heeft een probleem, de koers blijft stijgen, de benzineprijs blijft omhoog gaan en dan niet te praten over de prijzen in de winkels die de pan uitrijzen...dit is geen manier van leven."

Swamipersad voorspelt dat als de gasprijs niet meer wordt gesubsidieerd, de regering met een nog groter probleem zal worden geconfronteerd. Wat hem dwars zit is dat terwijl er 400 tot 500 commissies zijn benoemd en elke dag mensen in hoge functies worden benoemd, de ambtenarenorganisatie steeds voor de gek wordt gehouden. "Vriendjespolitiek gaat door, commissieleden verdienen minimaal SRD 8.000 tot SRD 25.000 per maand... dat wekt wrevel."

Wat de organisatie ook hoog zit, is dat de CLO de grondlegger is van het Staatsziekenfonds en dat ambtenaren geen premium kaart hebben. Andere diensten hebben dat wel, waaronder de gewapende macht en andere diensten die geen premie betalen. Vanaf een aspirant politieagent wordt bijvoorbeeld SRD 9.000 voor een bril vergoed, ook de tandheelkundige dienst wordt betaald en maakt hij aanspraak op klasseligging. Allemaal dingen die ook voor de ambtenaren moeten gelden, vindt Swamipersad.

Binnenkort houdt de organisatie een algemene ledenvergadering. Swamipersad zegt bij voorbaat dat de besluiten die genomen zullen worden niet mooi zullen zijn. "We gaan maatregelen treffen. De kruik gaat immers zo lang te water tot hij barst... deze kruik heeft niet een maar meerdere barsten..."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May