Gajadien: OMO’s afbouwen en alternatieven zoeken
19 Apr 2023, 00:57
foto
Asis Gajadien, fractieleider van de VHP aan het woord in De Nationale Assemblee.


Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, heeft dinsdag tijdens de voortzetting van de vergadering over de koersontwikkeling gevraagd dat de Open Markt Operaties (OMO’s) afgebouwd worden en dat de regering uitkijkt naar andere alternatieven zoals de mogelijkheid dat mensen beleggen in goud. “Mensen zoeken zekerheid en willen hun SRD omzetten in valuta. Als ze dat doen met valuta, gaan ze goud willen beleggen. Ook voor grote pensioenfondsen is er behoefte om de middelen waardevast om te zetten”, stelde Gajadien.

Hoewel de volksvertegenwoordiger erkent dat er ook andere factoren spelen bij de steeds stijgende wisselkoers, is hij van mening dat de OMO’s één van de voornaamste oorzaken zijn van de stijgende wisselkoers. Hij legt uit dat door de toename van SRDs in omloop ook de valutakoers omhooggaat.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, zei dat de Centrale Bank bezig is te kijken naar alternatieven. Hij stelde dat er evaluaties zijn geweest van de OMO’s en dat de rente is teruggebracht naar 30%. “De Centrale Bank is bezig alternatieven te ontwikkelen die beter werken”, stelde de bewindsman. Gajadien merkte op dat de informatie dat het parlement gekregen heeft over de OMO’s niet conform wat was gevraagd is. “We willen gedetailleerde info over hoe de veilingen hebben plaatsgevonden, wie deelgenomen heeft en hoe de gunning heeft plaatsgevonden”. De minister zei dat OMO-inschrijvingen per bank bankgeheim is, maar dat het parlement de informatie zal krijgen als de banken de informatie willen prijsgeven.

Gajadien stelde dat de koers in het land wordt bepaald door vier banken. Hij deelde mee dat er een discussie was met de wisselkantoren, waarbij in het bijzijn van de banken bevestigd is dat banken selectief gelden van de wisselkantoren opnemen. “We hebben gevochten voor een Anti Money Laundering (AML) wetgeving met regels en criteria, maar in de praktijk wordt de uitvoering anders”, sprak Gajadien. Ook is hij van mening dat er geen sprake was van open markt als de OMO’s zijn gestart met 5 banken. Het is volgens een selectieve markt. “Vijf banken doen mee aan een open markt veiling in deze kleine gemeenschap en nemen vervolgens de beslissing over de koers”, sprak Gajadien.

De transactiemogelijkheden moeten volgens Gajadien open worden gegooid gezien de monetaire autoriteit die ervoor zou moeten waken dat niet doet. Hij vroeg de regering erop toe te zien dat alle instanties zich houden aan de wetten en regels in het land. Daarnaast moeten de transacties opengegooid worden tussen alle financiële actoren. “Dan zal er concurrentie zijn en dat is open markt”.

Melvin Bouva, waarnemend fractieleider van de NDP, merkte op dat indien de OMO’s worden afgebouwd binnen drie maanden dat geld van de OMO’s op de markt zal komen met het risico dat de koers omhooggaat. Hij vroeg hoe dit opgevangen zal worden en wat er gedaan zal worden om de koers beheersbaar te houden. Bouva stelde voor uit de OMO-middelen en de monetaire reserve een investeringsfonds op te richten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May