VS beschuldigt Lula van napraten van propaganda
18 Apr 2023, 14:41
foto
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, is op bezoek in Brazilië. (Foto: Reuters)


Het Witte Huis heeft scherpe kritiek geuit op de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva omdat hij de Verenigde Staten ervan beschuldigt de oorlog in Oekraïne "aan te moedigen". Lula zei na een bezoek aan China in het weekend dat de VS moest gaan praten over vrede in Oekraïne.

Tijdens een bezoek aan Brazilië ontmoette de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, Lula en bedankte hij Brazilië voor zijn inspanningen.

De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, beschuldigde Lula ervan "Russische en Chinese propaganda na te praten".

Lula, die zichzelf heeft voorgesteld als bemiddelaar voor vredesbesprekingen om het conflict te beëindigen, zei afgelopen weekend dat "de Verenigde Staten moet stoppen met het aanmoedigen van oorlog en moet beginnen te praten over vrede".

Zijn opmerkingen kwamen na een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping. China publiceerde in februari een vredesplan waarin Rusland niet expliciet wordt opgeroepen om Oekraïne te verlaten.

Rusland voerde in februari vorig jaar een volledige invasie in Oekraïne uit. Het Internationaal Strafhof heeft inmiddels een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Putin.

Lavrov, die maandag Brasilia bezocht, zei dat Moskou "onze Braziliaanse vrienden dankbaar is voor hun duidelijke begrip van de ontstaansgeschiedenis van de situatie".

"We zijn dankbaar voor hun wens om bij te dragen aan het vinden van manieren om deze situatie op te lossen", zei hij.

Kirby zei dat de opmerkingen van Lula "gewoon misleidend" waren en het doel misten door "te suggereren dat de Verenigde Staten en Europa op de een of andere manier niet geïnteresseerd zijn in vrede, of dat we de verantwoordelijkheid voor de oorlog delen".

In reactie daarop zei de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mauro Vieira, over Kirby: "Ik weet niet hoe of waarom hij tot die conclusie is gekomen, maar ik ben het er helemaal niet mee eens."

Brazilië heeft zich niet aangesloten bij westerse landen bij het opleggen van sancties aan Rusland en heeft verzoeken om munitie aan Oekraïne te leveren geweigerd.

Terwijl Brazilië oproept tot vredesbesprekingen, zeggen Oekraïne en zijn bondgenoten dat een onmiddellijk staakt-het-vuren Rusland in staat zou stellen het grondgebied te behouden dat het illegaal met geweld heeft verkregen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May