VS: Arrestaties voor opzetten geheim Chinees 'politiebureau'
18 Apr 2023, 10:48
foto
Lu Jianwang (61), een Amerikaans staatsburger die wordt beschuldigd van samenzwering om op te treden als agent van de Chinese regering door te helpen bij het opzetten van een Chinees 'geheim politiebureau' in New York, verlaat de federale rechtbank van Brooklyn na het plaatsen van een borgsom in New York City, VS. (Foto: Reuters)


Amerikaanse wetshandhavers hebben maandag twee inwoners van New York gearresteerd wegens vermeende exploitatie van een Chinees "geheim politiebureau" in Chinatown in Manhattan. Lu Jianwang (61) en Chen Jinping (59) worden beschuldigd van samenzwering om op te treden als agenten van de Chinese regering zonder de Amerikaanse autoriteiten te informeren en belemmering van de rechtsgang. Ze werden op borgtocht vrijgelaten na een eerste verschijning in de federale rechtbank van Brooklyn.

Het ministerie van Justitie heeft onderzoek gedaan naar wat het "transnationale repressie" noemt door Amerikaanse tegenstanders zoals China en Iran om politieke tegenstanders die in de Verenigde Staten wonen, te intimideren.

"We kunnen en zullen de vervolging door de Chinese regering van pro-democratische activisten die hun toevlucht hebben gezocht in dit land niet tolereren", zei Breon Peace, de hoogste federale aanklager in Brooklyn, tegen verslaggevers.

Aanklagers hebben maandag de aanklachten tegen 34 Chinese functionarissen onthuld voor het naar verluidt exploiteren van een "trollenboerderij" en het online lastigvallen van dissidenten, onder meer door hun bijeenkomsten op Amerikaanse technologieplatforms te verstoren.

Ze voegden ook acht Chinese regeringsfunctionarissen toe als beklaagden in een zaak die in 2020 werd aangekondigd en een voormalige in China gevestigde directeur van Zoom Video Communications Inc ZM.O beschuldigde van het verstoren van videovergaderingen ter herdenking van de protesten op het Tiananmenplein in 1989.

De aangeklaagde ambtenaren zijn allemaal op vrije voeten.

Lu en Chen zijn beide Amerikaanse staatsburgers en leiden een non-profitorganisatie die als missie heeft om een sociale ontmoetingsplaats te bieden aan mensen uit de Chinese provincie Fujian, zeiden openbare aanklagers.

Lu probeerde in 2018 een persoon die door China als voortvluchtig werd beschouwd, over te halen naar huis terug te keren, aldus aanklagers. In 2022 hielp hij bij het openen van het zogenaamde politiebureau en werd hij door de Chinese regering gevraagd om een persoon op te sporen die in Californië woonde en die werd beschouwd als een pro-democratische activist, voegden ze eraan toe.

Aanklagers zeiden dat Lu en Chen tegenover de FBI hebben toegegeven dat ze hun communicatie met een Chinese overheidsfunctionaris hebben verwijderd. Het politiebureau sloot volgens aanklagers in het najaar van 2022.

FBI-directeur Christopher Wray zei in november tegen een Amerikaanse senaatscommissie dat hij "zeer bezorgd" was over de aanwezigheid van dergelijke stations in Amerikaanse steden.

Aanklagers hebben eerder meer dan een dozijn Chinese staatsburgers en anderen aangeklaagd voor het voeren van surveillance- en intimidatiecampagnes tegen dissidenten die in de Verenigde Staten wonen, onder meer door te proberen mensen met geweld te repatriëren die China als vluchtelingen beschouwde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May