Column: Scheve schaatsrijders kunnen koers niet stabiliseren
18 Apr 2023, 00:59
foto


Zelfs in een tropisch land als Suriname zijn er autoriteiten die met drey ai willen schaatsen. Het is dan niet te verwonderen dat we vele scheve schaatsen rijden. Er is zoveel fout gegaan met de wisselkoers, die compleet is ontspoord. Elkaar de schuld geven, lost het probleem niet op. De maatregelen waarmee de president kwam eind van de vorige maand - toen hij niet zeker wist of hij kerngezond was - leken op een verwarde bami. Zelfs ja-knikkers in De Nationale Assemblee, schudden deze keer 'nee'.

Het was heel duidelijk dat maatregelen van de jaren tachtig van de vorige eeuw niet zullen werken in 2023. Daarom zijn de commissies Financiën en Staatshuishouding aan de slag gegaan. Er is met alle instanties en organisaties die invloed hebben op de wisselkoers, gesproken. Hierbij is ook nog een powerplay oorlog gevoerd. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zou niet genoeg overleggen om de koers te kunnen beteugelen. Vandaag zullen eindelijk werkbare oplossingen moeten worden gepresenteerd in De Nationale Assemblee. Als dat niet gebeurt, als de juiste economische maatregelen uitblijven, dan wordt het land onbestuurbaar.

De CBvS zou volgens VHP-kopstuk Asis Gajadien haar rol niet goed invullen. Hij heeft vaak erop gewezen dat CBvS een scheve schaats rijdt, waarbij de OMO's, banken en verzekeringsmaatschappijen hebben verrijkt met torenhoge rentes. President Chan lijkt nu eindelijk te zijn ontwaakt. Hij heeft publiekelijk verklaard dat de OMO's, verkeerd zijn uitgevoerd. Het geld moest niet alleen bij de financiële instellingen gehaald worden, maar ook bij de samenleving waar 2/3 van het geld zou zitten. Maar al die tijd heeft de president niet ingegrepen, terwijl hij die power wel heeft. 

In elk geval zijn er twee monetaire autoriteiten - de governor van de CBvS en de minister van Financiën - die verantwoordelijk zijn voor het beleid. De schuld ligt dus niet alleen bij de CBvS. Er had meer moeten gebeuren om orde op zaken te stellen bij de bank, zeker na het schandaal rond de vorige directie en governor, waarbij de rechter tot een veroordeling is gekomen.

Een van de maatregelen die de president aankondigde, is het versterken van de directie van CBvS. Maar alleen die maatregel zal het vertrouwen in de zwaar verzwakte SRD, niet terugbrengen. Er is teveel gebeurd rond de koers, waarbij 95% van de samenleving meedogenloos is verarmd. Mensen hebben het verschrikkelijk moeilijk, waarbij ze kopje onder dreigen te gaan. Om orde op zaken te stellen, zullen er koppen moeten rollen, want vertrouwen is zeer belangrijk om de SRD weer te kunnen opkrikken. Onafhankelijke deskundigen moeten in de cockpit voor de veilige landing van de koers. En het oordeel over deze regering komt wel op 25 mei 2025.

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May