Column: Borrelpraat no. 762
16 Apr 2023, 22:47
foto


“Heren van de Zuipkring, nu gaat die koers zakken.”
“Jij gelooft nog in die droom; luister wat die ex-VES-voorie zegt: ‘Die koers gaat nooit zakken.”
“We kunnen met al die deskundigen en sommige domkundigen die zich wetenschapper en intellectueel noemen, niet eens die koers stabiel houden.”
“De ex-VES voorzitter haalt aan dat de koers van de Guyanese dollar al tientallen jaren stabiel is gebleven op 1 op 200. Hoe hebben zij dat gedaan gekregen en wij niet?”
“En nu wordt hier ons beroemdste spelletje gespeeld, namelijk: ‘a no mi, n’a yu’ oftewel: is niet ik, is jij.”
“Voorbeeld graag!”
“De regering zegt: de koers stijgt maar raak, doordat de CBvS enorme rentes geeft op die OMO’s. En de governor van de CBvS zegt: die koers stijgt, omdat de regering steeds maar teveel geld uitgeeft.”
“Maar nu gaat die koers zakken, zei ik, dankzij de oproep van een DNA-lid.”
“Ow, wat is zijn oproep dan?”
“Hij heeft voorgesteld om alle geldwisselaars die de koers omhoog helpen te stuwen, te boycotten.”
“Ja mang, goed zo! Een pluimpje voor dit sublieme voorstel van het desbetreffende  DNA-lid. Dit is dé oplossing! Hij verdient een stoel in de hemel.”
“Zijn we na meer dan 20 jaar geldwisselarij via de cambio’s en andere grijze circuits er nu pas achter gekomen dat dit dé oplossing is? Mijn grote genade; Jack Menke heeft groot gelijk: we lijden in dit land aan een intellectuele armoede.”
“Wat bedoelt de heer Menke daarmee?”
“Volgens mij: je kan wetenschapper zijn, alles op je vakgebied weten, maar dat wil nog niet zeggen dat je een intellectueel bent. Dus iemand die daar bovenuit kan stijgen en nieuwe inzichten en bruikbare oplossingen met die kennis kan creëren."
“Dus een echte intellectueel zit niet vast aan alleen kennis; die blijft daar niet in steken.”
“Klopt helemaal, dat is wat Jack Menke bedoelt. En aan dat soort vernieuwende intellectuelen hebben wij momenteel een tekort, vandaar dat hij stelt dat we als land lijden aan intellectuele armoede.”
“Een hedendaags voorbeeld graag, over bijvoorbeeld het beheersen van de koers.”
“Oke, een ex-directielid van de Surinaamsche Bank, een wetenschapper op bancair gebied, stelt in een artikel in Dagblad van 8/9 april 2023 heel mooi wat de oorzaken zijn van de koersval van onze SRD en geeft bijvoorbeeld als oplossing dat zeker 50% van de ambtenaren afgevloeid zal moeten worden, misschien zelfs meer.”
“Hij heeft gelijk, maar dat is niet uit te voeren, want 20.000 ontslagenen plus partners en volwassen familie is zeker 50.000 kiezers. Die stemmen echt niet op de regeringspartijen die zoiets hebben doorgedrukt.”
“Klopt, maar zie daar die intellectuele armoede. Je komt met een wetenschappelijk misschien juist voorstel, dat niet uitvoerbaar is.”
“Waarom niet? Deze afgevloeide ambtenaren kunnen dan toch te werk worden gesteld in de particuliere sector of kunnen een eigen onderneming starten?”
“Beste Jules, nu doe je mee met die intellectuele armoede. Hoeveel particuliere bedrijven willen meer dan 20.000 ambtenaren overnemen?”
“Ach, dan starten ze een eigen onderneming.”
“Zie jij pakweg 10.000 afgevloeide ambtenaren zoiets starten? In welke branche? Een zoveelste eettent? Of een carwash? Of een podosiri verwerkingsbedrijf? Of als taxihouder? Een eigen onderneming starten is bedelen om een krediet,  maandenlang bezig zijn, vol ergernissen en bureaucratie, met tekort aan geschikte arbeiders en steeds hogere uitgaven door die alsmaar stijgende koers.”
“En wat voor ‘supergoede’ oplossingen heeft dat ex-DSB staflid nog meer?”
“Hoor deze: hij stelt dat de overheid veel inkomsten aan belasting misloopt, omdat een groot deel van de bedrijvigheid in ons land illegaal geschiedt, dus wat hij noemt ‘die parallelle economie, ook genoemd ‘de informele sector.”
“Maar weer heeft deze meneer wetenschappelijk bezien groot gelijk.”
“Klopt, maar hoe moet een deels corrupte overheid zo een informele sector waar ambtenaren zelf in zitten of aan verdienen, in het formele belastingscircuit trekken? Zie daar weer die intellectuele armoede: je komt met een goede wetenschappelijke analyse, maar je komt niet met een intellectuele oftewel een verstandelijke en goed uitgedachte oplossing, bruikbaar om uit te voeren.”
“Maar meester, dan zijn zowat alle maatregelen die ik zo lees en via de media verneem, vooral om die koers te beteugelen, ook intellectueel armoedige voorstellen.”
“”Klopt helemaal, jonge vriend in ons midden. Daarom zie je dat ze maar praten, praten en nogmaals praten, geen beslissingen durven nemen en als ze die eindelijk nemen, zijn dat juist de meest verkeerde maatregelen en stijgt die koers nog meer.”
“Dus die koers gaat blijven stijgen, maar ergens is er toch een plafond?”
“Zal wel en misschien wil ‘men’ dat uittesten.”
“Maar wat er nu gebeurt is moordend.”
“Klopt helemaal. Maar ik zie steeds meer mensen de fiets pakken, in hun tuin gaan planten of kweken. Importproducten worden steeds duurder in SRD, dus wat je kan vervangen door eigen teelt of kweek is mooi meegenomen.”
“Maar ook dat kost steeds meer.”
“Maar dan ben je bezig en dat is altijd beter dan tevergeefs te wachten op onze ‘wetenschappers’ en politici die alleen maar oeverloos kunnen babbelen en onderling maar ruzie zoeken en elkaar de vinger wijzen.”
“Tja, ze hebben in feite lak aan ons; ze denken alleen aan hun belangenbescherming en hun herverkiezing. Dan zullen ze weer huis aan huis lopen bedelen om onze stem en ons verdoven met mooie beloften. Nee, daar wacht ik niet meer op. Ze kunnen met hun vlaggen, truitjes en petjes lekker doorlopen.”
“Ik heb ook geen tijd meer om naar dat geouwe*&%$ van ze via de media te luisteren. Ik erger me alleen maar om hun stommiteiten.”
“Klopt. Ik kijk liever naar een mooie natuurfilm op Discovery channel of luister met genoegen naar een Deens orkest dat de theme song uit de film ‘The Good, the Bad and the Ugly’ of ‘Goldfinger’ speelt.”
“Klopt, dat zijn geen leugens of etnische opjutting om ons verdeeld te houden, alleen maar dat zij daar stemmenvoordeel aan kunnen hebben.”  
“Van deze intellectueel-armoedigen hoeven we geen structurele oplossingen te verwachten, soso laplapu en loze beloften.”
“Liever slaan wij als bevolking onze handen ineen, dan steken we die uit de mouw en slaan dan de hand aan de ploeg. Let’s doewet!”
“Proost daarop!”
“Yesssss.”
 
Rappa

Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May