Staatsbesluit aanpassing 'kassabonnen' groothandel en winkels
17 Apr 2023, 04:52
foto


Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) wil het Prijsaanduidingsbesluit wijzigen om consumenten en kleinhandelaren te beschermen. Er zijn klachten dat niet de juiste omschrijving kan worden afgelezen van de bonnen die door kleinhandelaren bij de verkoop van artikelen worden verstrekt aan consumenten. EZ vindt het noodzakelijk dat er eenduidigheid en transparantie komt in beleidsvoering en de toepassing van economische wetmatigheden.

De Suriname Chinese United Association (SCUA) is het niet eens met de verlaging van de winstmarge op goederen. Ook de vereisten van een kassabon is volgens de organisatie onwerkbaar. De SCUA vindt de Prijsaanduidingswet niet uitvoerbaar en de regering zal bij aanname van deze wet elke winkelier die deze niet heeft ingevoerd, vogelvrij verklaren.

Minister Rishma Kuldipsingh van EZ wil het staatsbesluit wijzigen, waarbij ook groothandelaren bij verkoop van goederen, verplicht zijn een gewaarmerkte nota te verstrekken aan de koper. Hierop dienen bijzonderheden te staan over de hoeveelheid, het gewicht, de maat, de prijs en de omschrijving van verkochte artikelen. Door verkoopbonnen met duidelijke en juiste gegevens te verstrekken, wordt niet alleen transparantie geboden, maar tegelijkertijd worden kleinhandelaren én consumenten beschermd in geval van onduidelijkheid of ongerief over verkochte of gekochte artikelen.

Elke kleinhandelaar die goederen ten verkoop aanbiedt, is verplicht te beschikken over een verkoopbonboek met de naam en adres van zijn onderneming, zoals die geregistreerd staat in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Ook moet de datum waarop hij de goederen heeft verkocht, de juiste omschrijving, de eenheidsprijs, het aantal van de verkochte goederen, de totale prijs en de belastingheffingen die van toepassing zijn, dienen te worden vermeld. 

De wijziging van artikel 7 lid 1 creëert de mogelijkheid om naast de prijsaanduiding in SRD ook prijzen in een ander wettig betaalmiddel te vermelden. Het is verplicht om de prijzen in SRD te vermelden, maar daarnaast kan het ook in een andere valuta. Indien de prijsaanduiding ook in een ander wettig betaalmiddel is vermeld, dient de wisselkoers van de SRD tegenover de eenheid van het ander wettig betaalmiddel, duidelijk aangegeven te worden.

Het staatsbesluit is al goedgekeurd door de Raad van Ministers en is in behandeling bij de Staatsraad. De SCUA heeft EZ gevraagd om het besluit van de kassabon niet door te voeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May