SCUA oneens met verlaging winstmarge en vereisten kassabon
16 Apr 2023, 12:48
foto


De Suriname Chinese United Association (SCUA) is het niet eens met de verlaging van de winstmarge op goederen. Ook de vereisten van een kassabon is volgens de organisatie onwerkbaar. De SCUA vindt de Prijsaanduidingswet niet uitvoerbaar en de regering zal bij aanname van deze wet elke winkelier die deze niet heeft ingevoerd vogelvrij verklaren. Ook zullen ze zich aan een economisch delict schuldig maken met het gevolg bedrijfssluiting, gevangenneming en/of  flinke boete als gevolg. De SCUA doet een dringend beroep op De Nationale Assemblee en de regering om deze vereisten van de kassabon te herzien, zegt secretaris Rudie Chin Jen Sem.

Tijdens een bespreking van de SCUA en andere organisaties met de directeur Ondernemerschap, Karishma Mathoera en staf van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) is deze kwestie aangekaart. De president had in De Nationale Assemblee aangekondigd dat de winstmarge van basisgoederen verlaagd zou worden van 25% naar 10%-15%. In de vergadering legde EZ het voornemen uit om de winstmarge van de groothandel naar 10% te brengen en die van de winkels voor basisgoederen naar 12% en de rest van de goederen naar 15%. Dit zou dan 6-12 maanden duren.

De SCUA vertegenwoordiger legde uit dat winkels reeds te maken hebben met gestegen huurprijzen of aflossingen in vreemde valuta, gewichtsverlies en afkeur van onder andere uien en aardappelen, verlies van producten voorbij de houdbaarheidsdatum, gestegen minimum uurlonen, transportkosten, elektra kosten. Door de steeds stijgende wisselkoers moet de winkelier steeds meer betalen om dezelfde producten weer in te kopen. In de buurten en zelfs het centrum zijn al veel winkels gesloten, omdat ze het financieel niet redden. De verlaging van de winstmarge is dus onredelijk. Indien de overheid basisgoederen goedkoper aan de consument wil verkopen, moet zij die gaan subsidiëren maar niet de winkeliers ervoor laten opdraaien, meent SCUA.

Het huidige systeem van winstmarges is volgens SCUA een ingewikkelde lijst van meer dan 20 product categorieën, welke in een decreet uit de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn vastgelegd. Eigenlijk moet er een systeem zijn van vrije concurrentie, waarbij de ondernemer zelf kan bepalen hoe hij zijn bedrijf met welke winstmarge moet draaien om het financieel te redden, vindt de organisatie. Op de vraag van EZ welke winstmarge voorgesteld wordt, hebben de SCUA en de Vereniging van Winkeliers voorgesteld op basisgoederen een verlaagde winstmarge van 20% en op de rest van de goederen 25%.

Door EZ is verder informatie gegeven dat er een conceptwet Prijsaanduiding in de maak is, die goedgekeurd is door de Raad van Ministers en nu bij de Staatsraad ligt. Daarin zijn er regels aangegeven, waaraan de nota's van de groothandel aan de kleinhandel en de kassabon van de kleinhandel aan de consument moeten voldoen. De winkelier moet een kassabon, waarvan zij een duplicaat moet houden, afgeven aan de consument waarin vermeld staat: het aantal, omschrijving van het artikel, inhoudsmaat en eenheidsprijs en btw. Door de SCUA is aangevoerd dat voor deze implementatie de winkelier een geautomatiseerd artikelcode en kassasysteem moet hebben van honderden artikelen, waarvan hij steeds de prijzen moet aanpassen. De kleine winkelier in de buurten en districten, die vaak het Nederlands niet machtig zijn, kunnen dit dure systeem niet betalen en ook  niet invoeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May