Polen en Hongarije verbieden invoer van graan en voedsel uit Oekraïne
16 Apr 2023, 10:46
foto
De Poolse vicepremier Jaroslaw Kaczynski. (Foto: Reuters)


Polen en Hongarije hebben besloten de invoer van graan en ander voedsel uit buurland Oekraïne te verbieden om de lokale landbouwsector te beschermen. De regeringen van beide landen hebben dat zaterdag gezegd. Het besluit komt temidden van een overvloedig aanbod van goederen die de prijzen in de hele regio drukken.

Oekraïne sprak zijn spijt uit over het Poolse besluit en zei dat "het oplossen van verschillende problemen door unilaterale drastische maatregelen een positieve oplossing van de situatie niet zal bespoedigen".

Nadat de invasie door Rusland enkele havens aan de Zwarte Zee blokkeerde, bleven grote hoeveelheden Oekraïens graan, dat goedkoper is dan het graan dat in de Europese Unie wordt geproduceerd, door logistieke knelpunten in Midden-Europese staten, waardoor de prijzen en verkopen voor lokale boeren werden gedrukt.

In een brief aan de Europese Commissie vorige maand zeiden de premiers van vijf Oost-Europese landen dat de omvang van de toename van producten zoals granen, oliehoudende zaden, eieren, gevogelte en suiker "ongekend" was. Ze kondigden aan dat er tarieven op Oekraïense landbouwimporten zouden moeten worden ingevoerd of ten minste moeten worden overwogen.

De impact van het overaanbod heeft geleid tot een politiek probleem voor de regerende Poolse Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in een verkiezingsjaar, waarbij de economie vastzat in stagflatie.

"Vandaag heeft de regering een verordening uitgevaardigd die de binnenkomst en invoer van graan in Polen verbiedt, maar ook tientallen andere soorten voedsel (uit Oekraïne)", zei PiS-leider Jaroslaw Kaczynski tijdens een partijconventie. De lijst van deze goederen, die zal variëren "van graan tot honingproducten, heel, heel veel dingen", zal worden opgenomen in de overheidsverordening, voegde hij eraan toe.

Het Oekraïense ministerie van Landbouwbeleid en Voedsel zei dat het Poolse verbod in tegenspraak was met bestaande bilaterale exportovereenkomsten en riep op tot besprekingen om de kwestie op te lossen.

"We begrijpen dat Poolse telers zich in een moeilijke situatie bevinden, maar we benadrukken dat Oekraïense telers zich momenteel in de moeilijkste situatie bevinden", zei het in een verklaring.

Later op zaterdag sloot de regering van de nationalistische Hongaarse premier Viktor Orban zich aan bij het verbod en zei dat de status-quo ernstige schade zou toebrengen aan lokale boeren.

Hongarije gaf geen details over wanneer zijn invoerverbod voor graan en ander voedsel van kracht zou worden, maar zei dat het eind juni afloopt.

De Poolse vicepremier Kaczynski zei: "We zijn en blijven onveranderde vrienden en bondgenoten van Oekraïne. We zullen hem steunen en we steunen hem. ... Maar het is de plicht van elke staat, elke autoriteit, in ieder geval een goede autoriteit, om de belangen te beschermen van zijn burgers."

Kaczynski zei dat Polen klaar was om gesprekken met Oekraïne te beginnen om de graankwestie op te lossen.

De Hongaarse regering zei te hopen op veranderingen in de regelgeving op EU-niveau, waaronder een heroverweging van de afschaffing van invoerrechten op Oekraïense producten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May