Jack Teixeira, verdachte in documentenlek Pentagon gearresteerd
14 Apr 2023, 04:54
foto
Jack Teixeira op een foto die op sociale media is geplaatst. (FB)


Een 21-jarige medewerker van de Nationale Garde van de Amerikaanse luchtmacht, is gearresteerd wegens het lekken van Amerikaanse defensie- en inlichtingendocumenten. Jack Teixeira is naar verluidt de leider van een online gaming-chatgroep waar de bestanden zijn gelekt.

De documenten onthulden gevoelige informatie over de oorlog in Oekraïne en andere landen over de hele wereld.

Op luchtbeelden was te zien dat agenten donderdag een arrestatie verrichtten in het huis van de familie Teixeira. De arrestatie vond plaats in Dighton, een stad met 8.000 inwoners ongeveer een uur ten zuiden van Boston.

Op beelden is te zien hoe een jonge man, vermoedelijk Teixeira, achteruit loopt naar gewapende FBI-agenten met opgeheven handen, voordat hij wordt geboeid en naar een auto wordt geleid.

De New York Times gebruikte interviews en aanwijzingen op sociale media om Teixeira - een lid van de inlichtingenafdeling van de Massachusetts Air National Guard - te identificeren, voordat zijn arrestatie werd bevestigd.

De FBI zei in een verklaring dat de arrestatie "zonder incidenten" plaatsvond en dat agenten het onderzoek in het huis voortzetten.

Enkele maanden geleden zijn er minstens 50 maar misschien wel meer dan 100 geheime documenten gepost op Discord - een sociaal mediaplatform dat populair is bij gamers.

De documenten - die BBC News onderzoekt - bevatten een reeks inlichtingenbeoordelingen over de oorlog in Oekraïne, maar ook gevoelige informatie over landen over de hele wereld, waaronder Amerikaanse bondgenoten.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft gezegd dat het Pentagon blijft werken om "de reikwijdte, schaal en impact van deze lekken te begrijpen".

Woensdag publiceerde de Washington Post een interview met een van de leden van de chatroom waar de documenten in eerste instantie verschenen. Hij beschreef de leaker als een jonge, charismatische wapenliefhebber van begin tot midden twintig die op een naamloze militaire basis werkt.

The Post meldde dat de man de leider was van een Discord-chatroom met ongeveer twee dozijn leden die "memes, aanstootgevende grappen en ijdele praatjes" uitwisselden en samen baden en films keken.

Onder de leden bevonden zich mensen uit Rusland en Oekraïne en een aantal andere landen in Europa, Azië en Zuid-Amerika, meldde de krant.

FBI-agenten arresteren Jack Teixeira, een medewerker van de Nationale Garde van de Amerikaanse luchtmacht, in verband met een onderzoek naar het online lekken van geheime Amerikaanse documenten, buiten een woning in North Dighton, Massachusetts, VS. (Foto via Reuters)

Aanvankelijk werden de lekken in de kleine chatroom bewaard, maar begin maart begonnen leden ze op andere Discord-servers te plaatsen, waaronder servers die waren gewijd aan het spel Minecraft en een Filippijnse YouTuber.

Van daaruit werden ze gepost op het marginale prikbord 4chan en op de Telegram-chat-app, met name op pro-Russische kanalen. In sommige gevallen werden ze gewijzigd om het aantal Oekraïense slachtoffers te verhogen.

Eerder, tijdens een reis naar Ierland, zei de Amerikaanse president Joe Biden dat onderzoekers dicht bij het vinden van de persoon waren die de documenten had gelekt. "Zoals u weet, is er een volledig onderzoek gaande met de inlichtingendiensten en het ministerie van Justitie, en ze komen in de buurt", zei Biden tegen verslaggevers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May