IMF, Wereldbank en G20 willen versnelde schuldherstructureringsprocessen
13 Apr 2023, 04:53
foto
IMF-directeur Kristalina Georgieva.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en het G20-voorzitterschap zullen nauw blijven samenwerken met andere partners om de internationale respons op de huidige schuldenuitdagingen verder te ondersteunen. Dit staat in een persverklaring van de medevoorzitters van de Global Sovereign Debt Roundtable (GSDR) na een zitting op woensdag, gisteren.

Onderwerp van gesprek waren de uitdagingen op het gebied van schuldhoudbaarheid en schuldherstructurering en manieren om deze aan te pakken. GSDR-medevoorzitters Kristalina Georgieva (IMF-directeur), David Malpass (voorzitter Wereldbankgroep) en Nirmala Sitharaman (minister van Financiën van India) zeiden dat de discussie zich concentreerde op de acties die nu kunnen worden ondernomen om schuldherstructureringsprocessen te versnellen en efficiënter te maken, ook onder het gemeenschappelijk kader van de G20.

Onder de deelnemers van de GSDR waren de schuldeisers van de Club van Parijs en crediteuren die geen lid zijn van de Club van Parijs, debiteurenlanden  en vertegenwoordigers van de particuliere sector.

"We waren het erover eens dat het belangrijk is om de informatie-uitwisseling, onder meer over macro-economische prognoses en beoordelingen van de schuldhoudbaarheid, in een vroeg stadium van het proces dringend te verbeteren." Het IMF en de Wereldbank zullen snel richtlijnen geven aan het personeel over het delen van informatie in elke fase van het herstructureringsproces.

Er is ook gesproken over de rol van multilaterale ontwikkelingsbanken (MDB's) in deze processen door het verstrekken van netto positieve stromen van concessionele financiering. De voorziening door de Internationale Ontwikkelingsassociatie (IDA) van positieve nettostromen en de ex-ante impliciete schuldverlichting door meer concessies en subsidies aan landen die een groter risico lopen op schuldenlast, werden toegejuicht.

Om de belangrijkste concepten ter ondersteuning van de voorspelbaarheid en billijkheid van schuldsaneringsprocessen te verduidelijken, zal in de komende weken een workshop worden georganiseerd over het beoordelen en afdwingen van vergelijkbaarheid van behandeling. Bovendien zal er verder worden gewerkt aan principes met betrekking tot afsluitdata, formele opschorting van de schuldendienst aan het begin van het proces, behandeling van betalingsachterstanden en de omvang van de te herstructureren schuld, ook met betrekking tot de binnenlandse schuld. Deze werkzaamheden zullen ook helpen bij het verduidelijken van mogelijke tijdschema's om schuldherstructureringen te versnellen.

Tot de deelnemers aan de vergadering behoorden de officiële bilaterale crediteuren (China, Frankrijk als voorzitter van de Club van Parijs, Japan, Saudi-Arabië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten), schuldenlanden (Ecuador, Ethiopië, Ghana, Sri Lanka, Suriname, Zambia), Brazilië als aanstaande G20-voorzitterschap in 2024 en vertegenwoordigers van de particuliere sector (Institute of International Finance, International Capital Markets Association, BlackRock, Standard Chartered).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May