Wegsluizen kapitaal uit Suriname moordend voor SRD
12 Apr 2023, 10:42
foto


Het is alom bekend dat gelden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) worden gebruikt voor de betalingsbalans van Suriname. De betalingsbalans omvat transacties over import en export van goederen en diensten, inkomensbetalingen en ontvangsten, kapitaaltransacties en financiële transfers. Vanwege de problematiek met de  betalingsbalans van Suriname heeft het IMF in de afgelopen periode bijgesprongen en zodoende de wisselkoers van de SRD enigszins stabiel weet te houden. Nu de ondersteuning van het IMF wegvalt is dit moordend voor de SRD, met rampzalige gevolgen voor burgers door de exorbitante hoge winkelprijzen.

Veel bedrijven, vooral buitenlandse Chinese handelsfirma’s gebruikmakend van de deviezenreserves van de CBvS, importeren goederen en verdienen miljoenen aan winsten op het Surinaamse volk. Deze miljoenen winsten in SRD worden omgezet in buitenlandse valuta, m.n. bij cambio’s en worden weggedragen uit Suriname: een funeste werking op de wisselkoers.

Niet alleen buitenlanders, maar ook rijke particulieren kunnen hun geld wegsluizen naar het buitenland, vanwege risico's van instabiliteit en onzekerheid in Suriname. Dit  wordt gedaan door het openen van bankrekeningen in het buitenland, het kopen van onroerend goed etc etc. Ook criminele organisaties kunnen het illegaal verkregen kapitaal elders verbergen. Dit funeste wegsluizen van kapitaal uit het land leidt tot verlies van deviezenreserves en een verzwakking van de munteenheid SRD. Bovendien kan kapitaalvlucht ook leiden tot een verminderd vertrouwen in de economie van het land, waardoor de inflatie kan toenemen en de investeringen kunnen afnemen. Dit vervolgens kan leiden tot een verdere waardedaling van de SRD. Dan bevindt Su in een neerwaartse spiraal, zoals het nu manifesteert.

Om kapitaalvlucht tegen te gaan, moet de overheid drastische maatregelen nemen, waaronder: beperkingen op kapitaalstromen. De Staat moet wetten en voorschriften opstellen die de uitstroom van kapitaal beperken. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door beperkingen op valutatransacties of beperkingen op het bezit van buitenlandse valuta. Ook moet de overheid wetten en regels opstellen die de financiële sector reguleren en toezicht houden op de activiteiten van banken en andere financiële instellingen. Dit kan bijvoorbeeld het stellen van eisen aan de kapitaalbuffer van banken, om de stabiliteit van het financiële systeem te waarborgen en kapitaalvlucht te voorkomen.

Daarnaast moet de overheid ook werken aan de inkomsten kant van deviezen en een aantrekkelijk investeringsklimaat creëren. De overheid moet maatregelen nemen om het investeringsklimaat in het land te verbeteren en buitenlandse investeerders aantrekken. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het verminderen van bureaucratie en een gunstige belastingregime.

Doordat er meer geld het land verlaat dan er binnenkomt  ontstaat er een tekort op de kapitaalrekening van de betalingsbalans van het land. De kapitaalvlucht heeft een neerwaartse druk op de SRD. Daarom is het voor Suriname belangrijk om de betalingsbalans gezond te houden en kapitaalvlucht voorkomen. Het reguleren en toezicht houden van de overheid op de kapitaalvlucht is een complex proces dat een gebalanceerde aanpak vereist om zowel inflatie te beteugelen als de stabiliteit van de SRD te waarborgen.

David Dewdath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May