Cuba heft verbod contante US$-stortingen op
11 Apr 2023, 12:40
foto
Twee jaar lang was het niet mogelijk om dollars contant te storten in Cuba. (Getty Images)


Banken in Cuba zullen opnieuw contante stortingen in Amerikaanse dollars accepteren nadat een verbod op de praktijk maandag verrassend werd opgeheven. Cubanen konden al bijna twee jaar geen dollars in contanten op hun rekeningen bij banken en andere financiële instellingen storten.

De Cubaanse regering voerde het verbod in 2021 in onder verwijzing naar "aanhoudende problemen veroorzaakt door het aanhoudende Amerikaanse embargo". Het besluit komt te midden van de ergste economische crisis die Cuba in decennia heeft getroffen.

Cubanen kampen met een tekort aan voedsel, medicijnen en benzine, wat heeft geleid tot lange rijen bij winkels en benzinestations.

De resolutie van de Centrale Bank van Cuba (BCC) is maandag gepubliceerd in Cuba's Official Gazette en is met onmiddellijke ingang van kracht.

Het maakt geen melding van de huidige economische problemen van Cuba, maar noemt eerder de recente toename van het toerisme en het "geleidelijke herstel van de dienstensector en de productieve sector" als redenen voor de opheffing van het verbod.

In de resolutie stond ook dat de "economische druk" van de Verenigde Staten, die naar eigen zeggen in de eerste plaats tot het verbod leidde, bleef bestaan en dat daarom "de wortel van het probleem" niet was opgelost.

Cuba staat al meer dan zes decennia onder Amerikaanse sancties, maar de economische beperkingen die eraan werden opgelegd, werden verder aangescherpt onder de regering-Trump.

Onder de sancties werd het voor de Centrale Bank van Cuba steeds moeilijker om internationale banken te vinden die bereid waren dollars in contanten te ontvangen van het door de communisten geleide eiland.

Terwijl de sancties uit het Trump-tijdperk onder president Joe Biden tot nu toe van kracht zijn gebleven, hebben Cubaanse en Amerikaanse functionarissen bijeenkomsten gehouden om een andere kwestie te bespreken die hen beiden aangaat: het grote aantal Cubanen dat naar de VS probeert te migreren.

De twee landen zeggen dat ze graag willen zorgen voor "een veilige, ordelijke, humane en regelmatige migratie tussen Cuba en de Verenigde Staten", nadat in het fiscale jaar 2022 een recordaantal van 220.000 Cubanen werd betrapt op het illegaal oversteken van de grens tussen de VS en Mexico.

Ambtenaren van de twee landen zullen woensdag in Washington een "bijeenkomst op hoog niveau" houden om migratie te bespreken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May