200 troepen in gevangenenruil Oekraïne/Rusland
11 Apr 2023, 08:41
foto
Oekraïense soldaten rijden bovenop een APC in de zwaarste veldslagen met de Russische indringers in Bakhmut, regio Donetsk, Oekraïne. (Foto: AP)


Meer dan 200 Russische en Oekraïense soldaten zijn naar huis teruggekeerd in een gevangenenruil, zeiden de strijdende landen maandag. Het Russische ministerie van Defensie zei dat 106 Russische soldaten zijn vrijgelaten uit Oekraïense hechtenis als onderdeel van een overeenkomst met Oekraïne.

Andriy Yermak, de stafchef van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, zei dat Rusland 100 Oekraïense gevangenen heeft vrijgelaten.

Geen van beide aankondigingen vermeldde of er tussenpersonen bij de overeenkomst betrokken waren.

Sommige Oekraïense soldaten zijn ernstig gewond en ziek, zei Yermak in een verklaring op Telegram. Hij voegde eraan toe dat de laatste van de sporadische uitwisselingen van gevangenen in de oorlog die in februari 2022 begon, "geen gemakkelijke" was. Hij wijdde er verder niet over uit.

Het coördinatiehoofdkwartier van Oekraïne voor de behandeling van krijgsgevangenen, beweerde dat bijna de helft van de 80 mannelijke en 20 vrouwelijke soldaten die naar huis terugkeerden "ernstige verwondingen of ziekten hebben of zijn gemarteld". Het leverde geen bewijs voor zijn beweringen.

Volgens Oekraïense nieuwsberichten is een van de vrouwelijke gevangenen Valeriia Karpilenko, een grenswacht die had geholpen bij de verdediging van de staalfabriek Azovstal in Mariupol. Afgelopen mei trouwde ze met een Oekraïense soldaat in de kelder van de staalfabriek, terwijl Russische troepen het complex omsingelden. Haar man werd drie dagen later vermoord.

De bevrijde Russen werden met militaire transportvliegtuigen naar Moskou gevlogen voor medische behandeling en rehabilitatie, aldus het ministerie van Defensie.

Dergelijke uitwisselingen vormen een van de weinige samenwerkingsgebieden tussen Oekraïne en Rusland. Sinds het begin van de oorlog hebben de twee partijen honderden van elkaars soldaten teruggegeven, evenals de lichamen van gesneuvelde troepen.

Ondertussen zei het presidentiële kantoor van Oekraïne dat ten minste zes burgers gewond zijn geraakt bij de laatste Russische beschietingen.

Afzonderlijk zei de regering van Donetsk, Pavlo Kyrylenko, dat Russische troepen een energiecentrale en woongebouwen in de oostelijke provincie hebben aangevallen.

De Russen beschoten ook negen grensdorpen in de provincies Kharkiv, Soemy en Tsjernihiv.

De vice-premier van Oekraïne, Iryna Vereshchuk, zei in opmerkingen op televisie, dat het land bijna zeven miljoen intern ontheemden heeft, waaronder ongeveer een miljoen kinderen. De meesten van hen hebben hun huizen in het oosten en het zuiden verlaten om te verhuizen naar veiligere locaties in centraal en westelijk Oekraïne.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May