Lek Pentagon-documenten risico voor nationale veiligheid VS
10 Apr 2023, 19:46
foto
Het Pentagon in Washington noemt het lek van documenten "zeer ernstig." De gelekte documenten lijken zeer gedetailleerde Amerikaanse inlichtingen over de stand van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland te geven. (Foto: Reuters)


Een lek van geheime documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie vormt een "zeer ernstig" risico voor de nationale veiligheid, aldus het Pentagon. De documenten lijken gevoelige informatie te bevatten over de oorlog in Oekraïne, evenals over bondgenoten van China en de VS.

Ambtenaren zeggen dat de bestanden een formaat hebben dat vergelijkbaar is met documenten die worden uitgegeven aan senior leiders.

Er is een onderzoek geopend om de bron van het lek te achterhalen.

De documenten - waarvan sommige ambtenaren zeggen dat ze mogelijk zijn gewijzigd - verschenen voor het eerst op online platforms zoals Twitter, 4chan en Telegram, evenals op een Discord-server voor de videogame "Minecraft".

Naast zeer gedetailleerde informatie over de oorlog in Oekraïne, zouden enkele van de gelekte documenten licht werpen op gevoelig briefingmateriaal met betrekking tot Amerikaanse bondgenoten.

Andere documenten richten zich naar verluidt op defensie- en veiligheidskwesties in het Midden-Oosten en in de Indo-Pacifische regio.

Een hoge functionaris van het Pentagon zei maandag tegen verslaggevers dat de documenten "een zeer ernstig risico voor de nationale veiligheid vormen en desinformatie kunnen verspreiden".

"We onderzoeken nog steeds hoe dit is gebeurd en wat de omvang van het probleem is", zegt Chris Meagher, de assistent van de minister van Defensie voor openbare aangelegenheden. "Er zijn stappen ondernomen om nader te bekijken hoe dit soort informatie wordt verspreid en aan wie."

Meagher weigerde te antwoorden op de vraag of het Pentagon gelooft dat de documenten echt zijn, hoewel hij zei dat sommige "lijken te zijn gewijzigd".

Het ministerie van Justitie onderzoekt nu het lek, samen met functionarissen van het Pentagon, het Witte Huis en elders in de Amerikaanse regering.

Het formaat van de documenten is vergelijkbaar met dat "wat wordt gebruikt om onze senior leiders dagelijkse updates te geven over aan Oekraïne en Rusland gerelateerde operaties, evenals andere inlichtingenupdates", voegde Meagher eraan toe.

Het Pentagon werd vorige week voor het eerst op de hoogte gebracht van het documentlek, waarbij minister van Defensie Lloyd Austin op 6 april voor het eerst over de kwestie werd ingelicht, zei hij.

Meagher zei dat het documentlek Amerikaanse functionarissen ertoe heeft aangezet zijn bondgenoten gerust te stellen "van onze inzet voor het beschermen van inlichtingen en trouw aan onze veiligheidspartnerschappen".

Tijdens een aparte briefing zei de woordvoerder van de nationale veiligheid, John Kirby, dat de Amerikaanse president Joe Biden vorige week voor het eerst werd ingelicht over het lek.

Op de vraag of het lek tot nu toe is gedicht en of er nog andere documenten moeten worden vrijgegeven, zei Kirby: "Ik weet het niet".

BBC News heeft tot nu toe meer dan 20 van de documenten bekeken, waarvan er vele de inzet en toestand van Oekraïense en Russische troepen lijken te beschrijven in de aanloop naar een langverwacht voorjaarsoffensief door Oekraïense troepen.

Sommige documenten lijken bijvoorbeeld een schets te geven van de training en uitrusting van de VS die voorafgaand aan het offensief aan Oekraïne worden verstrekt, evenals wanneer verschillende Oekraïense eenheden gereed zullen zijn en de verwachte levertijd van militaire voorraden.

Hoewel Meagher weigerde commentaar te geven op de mogelijke impact die de documenten zouden kunnen hebben op de frontlinies in Oekraïne, zei hij dat "de Oekraïners hun kunnen en bekwaamheid in deze oorlog hebben getoond".

"De president en de minister van Defensie hebben allebei duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten hen zullen steunen zolang het nodig is", zei hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May