VES drukt minister Ramdin met de neus op de feiten
10 Apr 2023, 00:01
foto


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vindt opmerkingen gemaakt door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking, zeer onterecht. "Uw antipathie jegens de VES welke u in diverse meetings en publiekelijk laat horen, is uw goed recht. Het gebruikmaken van verifieerbare onwaarheden echter is een mens, en zeker een minister in dienst van de gemeenschap, niet toegestaan. Het overduidelijke onvermogen van u en uw regering om de financieel-economische problematiek van ons land op te lossen is daartoe geen goed excuus", zegt de VES in een open brief aan de bewindsman.

Ramdin heeft de VES afgelopen week publiekelijk beschuldigd dat ze kritiek levert, maar niet komt met oplossingen. "U weet als de beste dat u als regering verantwoordelijk bent voor het aandragen van oplossingen en beleid te implementeren die de leefomstandigheden van de bevolking moet verbeteren. Dit heeft uw coalitie de samenleving beloofd bij de verkiezing van 25 mei 2020. De samenleving heeft daarvoor gekozen en daarom zit u op die stoel. Niet het maatschappelijk middenveld, die u nu denkt te mogen verwijten", voert de VES aan.

De organisatie zegt sinds het aantreden van de regering in juli 2020 op meerdere momenten aan de president en overige regeringsleden brieven te hebben gestuurd met de zorg over het beleid. Er zijn gevraagd en ongevraagd adviezen uitgebracht. Ook Ramdin kreeg een bundel met adviezen overhandigd in augustus 2022, omdat hij zei niet op de hoogte te zijn. Ook de president kreeg een pakket. De adviezen zijn ook in de 36 edities van het VESmaandblad INZICHT gepubliceerd, die de minister ook ontvangt.

"Ook van de recente schijnbeweging van de regering om steun van de VES, bent u op de hoogte dat tot op heden het gesprek met de minister van Financiën al 3 keer is afgezegd. Uw onvermogen om de financieel-economische crisis op te lossen is de belangrijkste oorzaak van de recente koersescalatie. U geeft toe dat het regeren van een land complex is, kennelijk voor u te complex, maar u trekt daar geen persoonlijke consequenties uit. Integendeel probeert u de schuld van de wanprestatie van uw regering in de schoenen van organisaties buiten de regering, m.n. het maatschappelijk middenveld, te plaatsen. Dat u met een 'A No Mi' benadering probeert ermee weg te komen is uw goed recht, maar niet over de rug van de VES".

De minister wordt met de neus op de feiten gedrukt dat hij in oktober 2022 door de president is aangesteld als direct verantwoordelijke van het Platform Koersstabilisatie. Eind november heeft het platform een 'Interventieplan' gepresenteerd. Na 4 maanden hebben deze maatregelen niet geleid tot koersstabilisatie. Integendeel is de koers gestegen van SRD 30 naar SRD 37 voor 1 US$. De doorwerking hiervan in de prijzen heeft het volk verder doen verarmen. "En dit alles onder uw directe verantwoordelijkheid", stelt de VES.

"Het is ook niet de schuld van de VES dat de samenwerking met het IMF is klem gelopen. U was en bent nog steeds daarin de leidende beleidsmaker en onder uw leiding heeft Suriname telkenmale gewanpresteerd naar het IMF toe. Sinds maart 2022 hebben onze beleidsmakers, met u in de leiding, de door onze autoriteiten plechtig ondertekende EFF-overeenkomst met het IMF met de voeten getreden en zijn we in juni 2022 de 3e, in september 2022 de 4e, in december 2022 de 5e en in maart 2023 de 6e tranche, misgelopen."

"Bij het aangaan van de EFF, hebben u en uw regering keer op keer gezegd dat het programma van Suriname komt en dat het NIET door het IMF is opgelegd. Na uw overduidelijk falen wordt nu gedurfd de fout in de schoenen van het IMF te schuiven, met de grandioze analyse dat Niet u en uw regering, maar het IMF inschattingsfouten heeft gemaakt.
Uw zovele buitenlandse reizen, inmiddels meer dan 50 op kosten van de gemeenschap, die u aan de samenleving telkenmale als groot succes probeert te verslijten, hebben de crisis niet helpen oplossen", schrijft de VES aan Ramdin.

De brief ondertekend door VES-voorzitter Steven Debipersad, kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif VES_Brief_aan_minister_BIBIS.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May