Genageld aan een kruis bidt Filipino dat oorlog in Oekraïne eindigt
09 Apr 2023, 06:49
foto
Wilfredo Salvador (m) en twee acteurs blijven op kruisen tijdens een herhaling van het lijden van Jezus Christus als onderdeel van Goede Vrijdag-rituelen op 7 april 2023 in het dorp San Pedro, Cutud, provincie Pampanga, in het noorden van de Filipijnen. (Foto: AP)


Acht Filipino's werden aan kruisen genageld om het lijden van Jezus Christus na te spelen in een bloedige Goede Vrijdag-traditie, waaronder een timmerman, die voor de 34e keer werd gekruisigd met een gebed voor het einde van de Russische invasie in Oekraïne, omdat het arme mensen zoals hij wanhopiger heeft gemaakt.

De echte kruisigingen in het boerendorp San Pedro Cutud in de provincie Pampanga ten noorden van Manilla zijn hervat na een pauze van drie jaar vanwege de pandemie van het coronavirus. Ongeveer een dozijn dorpelingen schreven zich in, maar slechts acht mensen kwamen opdagen, onder wie de 62-jarige timmerman en tekenschilder Ruben Enaje, die schreeuwde toen hij aan een houten kruis werd genageld terwijl een grote menigte toekeek in de verzengende zomerhitte.

Tijdens een persconferentie kort na zijn kruisiging zei Enaje dat hij had gebeden voor de uitroeiing van het Covid-19-virus en het einde van de Russische invasie in Oekraïne, wat heeft bijgedragen aan de stijgende gas- en voedselprijzen wereldwijd.

"Het zijn alleen deze twee landen die bij die oorlog betrokken zijn, Rusland en Oekraïne, maar we worden allemaal getroffen door de hogere olieprijzen, ook al zijn we niet bij die oorlog betrokken", zei Enaje.

Voorafgaand aan de kruisigingen vertelde Enaje aan The Associated Press dat de sterke stijgingen van de olie- en voedselprijzen nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, het voor hem moeilijker maakten om zijn schamele inkomen uit timmerwerk en het maken van borden uit te rekken.

Duizenden mensen, onder wie buitenlandse toeristen, komen kijken naar het jaarlijkse religieuze spektakel in San Pedro Cutud en twee andere nabijgelegen plattelandsdorpen.

Kitty Ennett, een dierenarts uit Ierland, zei dat de kruisigingen "een zeer religieuze ervaring" waren en dat ze de lange reis vanuit haar huis in het Verenigd Koninkrijk waard waren. "Toen ik de jonge man de geseling zag ondergaan en naar het kruis zag gaan, was het heel ontroerend om te zien hoeveel ze opofferden voor hun geloof", vertelde Ennett aan AP. "Ze hebben zich echt in de schoenen van Jezus geplaatst."

Enaje overleefde bijna ongedeerd toen hij in 1985 van een gebouw met drie verdiepingen viel, wat hem ertoe aanzette de beproeving te ondergaan als dank voor wat hij als een wonder beschouwde. Hij breidde het ritueel uit nadat dierbaren hersteld waren van ernstige ziekten, de een na de ander, waardoor hij een dorpsberoemdheid werd als de "Christus" in de heropvoering van de Kruisweg in de vastentijd.

Voorafgaand aan hun kruisiging op een stoffige heuvel droegen Enaje en de andere toegewijden, die doornige kronen van twijgen droegen, in de meedogenloze hitte meer dan een kilometer zware houten kruisen op hun rug. Dorpsacteurs verkleed als Romeinse centurio's hamerden later roestvrijstalen spijkers van 10 centimeter door zijn handpalmen en voeten en zetten hem vervolgens ongeveer 10 minuten lang op een kruis onder de zon.

Andere boetelingen liepen blootsvoets door dorpsstraten en sloegen op hun blote rug met scherpe bamboestokken en stukken hout. In het verleden openden sommige deelnemers  snijwonden in de rug van de boetelingen met behulp van gebroken glas om er zeker van te zijn dat het ritueel voldoende bloederig was.

Het gruwelijke spektakel weerspiegelt het unieke katholicisme van de Filipijnen, dat kerkelijke tradities versmelt met volksbijgeloof.

Veel van de veelal verarmde boetelingen ondergaan het ritueel om boete te doen voor hun zonden, te bidden voor de zieken of voor een beter leven, en te bedanken voor wonderen.

Kerkleiders in de Filipijnen hebben hun afkeuring uitgesproken over de kruisigingen en zelfkastijdingen, en zeiden dat Filipino's hun geloof en religieuze toewijding kunnen tonen zonder zichzelf pijn te doen en in plaats daarvan liefdadigheidswerk te doen, zoals bloed doneren.

Robert Reyes, een prominente katholieke priester en mensenrechtenactivist in het land, zei dat de bloedige riten een weerspiegeling zijn van het falen van de kerk om veel Filipino's volledig te onderwijzen in de christelijke leerstellingen, waardoor ze aan hun lot worden overgelaten om persoonlijke manieren te onderzoeken om goddelijke hulp te zoeken voor allerlei soorten kwalen.

Het volkskatholicisme is diep verankerd geraakt in de lokale religieuze cultuur, zei Reyes, daarbij verwijzend naar een chaotische jaarlijkse processie van een zwart beeld van Jezus Christus, de Zwarte Nazarener genaamd, die volgens de autoriteiten elk jaar in januari meer dan een miljoen toegewijden trekt op een van de grootste religieuze festivals van Azië. Velen brengen handdoeken mee om aan het houten beeld te vegen, in de overtuiging dat het de krachten heeft om kwalen te genezen en een goede gezondheid en een beter leven te verzekeren.

"De vraag is, waar waren wij kerkmensen toen ze hiermee begonnen?" vroeg Reyes en zei dat de geestelijkheid zich meer in gemeenschappen zou moeten verdiepen en met dorpelingen zou moeten praten. "Als we ze veroordelen, vervreemden we ze gewoon."

De decennialange kruisigingstraditie heeft ondertussen het verpauperde San Pedro Cutud - een van de meer dan 500 dorpen in de rijstproducerende provincie Pampanga - op de kaart gezet.

Organisatoren zeiden dat meer dan 15.000 buitenlandse en Filipijnse toeristen en toegewijden zich verzamelden voor de kruisspijkers in Cutud en twee andere nabijgelegen dorpen. Er heerste een feestelijke sfeer toen dorpelingen flessen water, hoeden, voedsel en religieuze voorwerpen verkochten, en politie en ordecommissarissen de orde handhaafden.

"Ze vinden dit leuk omdat er echt niets zoals dit op aarde bestaat", zei Johnson Gareth, een Britse tourorganisator, die 15 toeristen uit acht landen, waaronder de VS, Canada en Duitsland, meebracht om getuige te zijn van de kruisigingen. "Het is minder erg dan mensen denken," vertelde Gareth aan AP. "Ze denken dat het heel macaber of walgelijk gaat worden, maar dat is niet zo. Dat gebeurt op een zeer respectvolle manier."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May