Column: Gemiste kans?
06 Apr 2023, 00:59
foto
Foto: politiewinterswijk


De nationale mannenvoetbalselectie van Suriname was voor de wedstrijd tegen Mexico bijeen. Op Surinaamse bodem waren overwegend beroepsvoetballers aangevuld met enkele lokale amateurs onder leiding van de kersverse bondscoach Aron Winter gedurende enkele dagen in training, om vervolgens het duel in de Concacaf Nations League af te werken. Een groot deel van de opgeroepen spelers heeft acte de présence gegeven en er is een memorabele wedstrijd neergezet tegen de regionale reus Mexico. In tegenstelling tot wat we gewend zijn tegen sterker geachte tegenstanders, heeft de selectie zich niet als underdog opgesteld, maar flink van zich afgebeten. Dit optreden is hoogst opmerkelijk, omdat er slechts een gering aantal trainingen is afgewerkt. Hoewel de wedstrijd verloren ging, kan niet ontkend worden dat er potentie zit in het team en dat de prestaties alleen maar beter zullen worden naarmate er meer getraind wordt en de spelers elkaar goed leren kennen.

Er zijn slechts enkele FIFA-windows (periode om interlands af te werken) per jaar, dus moet elke window zo goed mogelijk benut worden om het maximale uit de selectie te halen. Zo een window duurt doorgaans een week tot acht dagen en leent zich ervoor om tenminste twee wedstrijden af te werken. Landen die niet ingeroosterd zijn om officiële wedstrijden af te werken, grijpen een window aan om oefenwedstrijden te spelen, zodat hun spelers beter ingespeeld kunnen raken op elkaar en er ook een betere band ontstaat tussen de spelers onderling. Wat we onlangs echter hebben gemerkt, is dat Natio gedurende de afgelopen window slechts de wedstrijd tegen Mexico heeft afgewerkt en verder hebben we niets meer vernomen van de nationale ploeg.
 
Er zou begrip opgebracht kunnen worden voor het argument dat er geen tegenstander bereid gevonden is om naar Suriname af te reizen voor een oefenwedstrijd. Echter lijkt geen enkel argument steekhoudend genoeg om de groep niet bij elkaar te houden en gedurende de resterende dagen de spelers de speelwijze van de nieuwe coach bij te spijkeren en teambuildings- of kennismakingssessies te houden, zodat de spelers elkaar zowel op werk als   persoonlijk gebied kunnen leren kennen. De resterende periode zou ook gebruikt kunnen worden om nader kennis te maken met het publiek. Verschillende spelers hebben het als prettig ervaren dat het publiek massaal is opgekomen en hen warm heeft onthaald, dus zou het op zijn plaats zijn om een activiteit te organiseren waarbij de spelers aan het grotere publiek konden worden gepresenteerd.

Aangezien alles zo angstvallig achter gesloten deuren plaatsvindt en de communicatie met de gemeenschap ver te zoeken is, is het onduidelijk hoe de rest van de interlandperiode is benut. Zijn de spelers na de wedstrijd tegen Mexico vertrokken of is de groep de resterende dagen bij elkaar gebleven? Indien de groep bij elkaar gebleven is, waarom is de gemeenschap niet middels beelden geïnformeerd? Mocht het zijn dat er als groep niets gedaan is, dan kan er gerust gesproken worden van een gemiste kans. Het is al zo moeilijk om de spelers bij elkaar te krijgen, omdat enkele van hen van heinde en verre moeten komen, dan zou de gelegenheid optimaal benut moeten worden.  

Mireille Hoepel
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May