Consequenties van gefaalde Open Markt Operaties
06 Apr 2023, 04:51
foto


Het schijnt dat de regering noch de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de volle verantwoordelijkheid wil dragen voor het falen van de Open Markt Operaties (OMO’s). Beide geven wel volmondig toe dat de operaties gefaald hebben. In het rapport van de presidentiële commissie 'Beschouwing Open Markt Operaties', uitgegeven op 30 december 2022, staat op bladzijde 4 in ronde woorden dat de doelstellingen van de OMO’s niet zijn gehaald en dat het te betwijfelen valt of het nog onder de huidige modaliteit gehaald zullen worden.

Verbazingwekkend is dat in dat rapport op bladzijde 10 duidelijk wordt aangegeven dat de vorige regering in 2016 zich had verzet tegen IMF om deze maatregel in te voeren met rentetarieven dichtbij de 100%. Toen al werd ingeschat dat de inflatie de lucht zou inschieten. Het is dan voor elk weldenkend mens onbegrijpelijk, waarom deze regering en de CBvS, met al haar kennis en kunde het niet heeft kunnen analyseren en uitwerken wat de gevolgen van deze OMO’s zouden zijn.

Het resultaat van de tot nu toe uitgevoerde OMO’s gecombineerd met het financieringsbeleid van de regering heeft ertoe geleid dat de wisselkoers enorm is gestegen en nog stijgt en de inflatie dagelijks toeneemt. In diverse artikelen werd de regering en de Centrale bank van Suriname erop gewezen dat de OMO’s niet werken en dat overliquiditeit en geldschepping/geldcreatie vanuit de regering, de voornaamste oorzaken zijn van de wisselkoersstijging en inflatie. Deze stelling is tot voor kort nog radicaal bestreden door de deskundigen van CBvS en de regering. Echter kon de waarheid niet langer worden verborgen.

Inmiddels is de wisselkoers voor de US$1 al bijkans SRD 38 en van de euro1 rond de SRD 40. De jaargemiddelde inflatie van 2022 was 52,4%. Er schijnt tot nu toe geen verandering te komen in de situatie. Ook na de afkondiging van maatregelen door de president van de republiek om de wisselkoers te beheersen, blijft de wisselkoers en daarmee ook de prijzen stijgen.  De vraag die nu van eminent belang is, is als de Centrale Bank van Suriname onder de huidige omstandigheden de OMO’s zal continueren.

Hoewel de CBvS en de regering al in mei 2022 kennis droegen dat de effectiviteit van de OMO’s waren afgenomen en dat deze averechts werkten, werden die operaties moedwillig gecontinueerd. Gesteld kan worden dat met opzet en in volle bewustzijn door de monetaire autoriteiten, de Centrale Bank is benadeeld, de Staat is benadeeld, een zeer kleine groep particulieren (algemene banken) grof zijn bevoordeeld en schatrijk gemaakt en het volk de armoede en zelfs de dood ingejaagd. Zal de regering of de CBvS de verantwoordelijkheid hiervan op zich nemen? Zijn deze handelingen niet in strijd met de Anti-Corruptiewet?

Aan de andere kant zal het niet continuering van de OMO’s de situatie ongetwijfeld verergeren. Er is al sprake van overliquiditeit en het niet meer binden van de extra liquiditeit zal ongetwijfeld de wisselkoers en de prijzen verder doen stijgen. Dit is het resultaat van wanbeleid, bestuurlijke ondeskundigheid en het ondoordacht doorvoeren van maatregelen voor wat geld van het IMF. Een optie om uit deze zeer benarde situatie te geraken zou kunnen zijn het kasreservepercentage drastisch te verhogen.

Dit hoofdstuk van de OMO’s bevestigd in elk geval dat veel leed, narigheid, treurigheid en ellende in de samenleving een directe gevolg is van een totaal mislukte en uit de hand gelopen maatregel gecombineerd met de financieringsvorm van de regering voor haar uitgaven. Indien het huidige beleid wordt gecontinueerd, zal de misère blijven voortbestaan.

Amzad Abdoel
Gewezen DNA-lid
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May