Paus Franciscus leidt de diensten op Palmzondag
02 Apr 2023, 14:49
foto
Paus Franciscus zwaaide vanuit een auto toen hij het Gemelli-ziekenhuis in Rome verliet. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft vandaag, zondag, de mis geleid op het Sint-Pietersplein, de aftrap van de paasdiensten van het jaar. Hij deed dat slechts een dag nadat hij het ziekenhuis heeft verlaten.

Hij hield toezicht op de Palmzondagceremonie voor meer dan 30.000 gelovigen, gevolgd door het Angelusgebed.

Hij werd woensdag opgenomen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome met ademhalingsmoeilijkheden en later werd de diagnose bronchitis gesteld. Bij zijn ontslag op zaterdag grapte de paus dat hij "nog leefde".

"Ik voelde gewoon een malaise, maar ik was niet bang", citeerde het Italiaanse persbureau Ansa hem zaterdag.

Nadat hij was ontslagen, zag men de paus glimlachen en zwaaien vanuit zijn auto, voordat hij uitstapte om een menigte toe te spreken. In plaats van naar huis te rijden, reed zijn auto langs het Vaticaan en stopte bij de basiliek van Santa Maria Maggiore. Toen hij na het bidden naar buiten kwam, applaudisseerden de mensen op straat en riepen: "Lang leve de paus!"

Tijdens een andere stop stapte hij uit zijn voertuig om chocolade paaseieren te geven aan politieagenten in zijn colonne, meldde persbureau AP.

Zondag bedankte hij degenen die voor hem hadden gebeden tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis. De opname van de paus in het ziekenhuis kwam vóór de drukste week op de christelijke kalender.

De Goede Week omvat een druk schema met evenementen en diensten die fysiek zwaar kunnen zijn.

De Argentijnse paus, die eerder deze maand 10 jaar hoofd van de katholieke kerk was, heeft zijn hele leven een aantal gezondheidsproblemen gehad, waaronder het verwijderen van een deel van een van zijn longen op 21-jarige leeftijd.

Ook heeft hij de afgelopen maanden een rolstoel gebruikt vanwege problemen met zijn knie.

De ziekenhuisopname van woensdag was zijn tweede sinds 2021, toen hij een darmoperatie onderging, eveneens bij Gemelli.

Maar de paus is actief gebleven en bezocht in februari de Democratische Republiek Congo en Zuid-Sudan. De vorige maand leidde hij de begrafenis van zijn voorganger paus Benedictus XVI.

Hoewel de paus, die heeft aangedrongen op hervormingen in de katholieke kerk, eerder heeft gezegd dat hij zou overwegen af te treden als zijn gezondheid hem in de steek liet, bevestigde hij onlangs dat hij geen plannen had om te stoppen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May