Diversificatie rode draad bij infosessie ondernemers Saramacca
02 Apr 2023, 02:53
foto
Ondernemers uit Saramacca hebben volop geparticipeerd tijdens de informatiesessie zaterdag. Deze is gehouden door de VHP Gender Commissie. (Foto: districtscommissariaat Saramacca)


De VHP Gender Commissie onder leiding van Krishna Mathoera tevens minister van Defensie heeft zaterdag een informatie sessie gehouden voor de vrouwelijke ondernemers  en starters in het district Saramacca. Voor de eerste infosessie is voor Saramacca gekozen omdat het een agrarisch district is en zorg draagt voor voedselproductie. Het bacovenbedrijf FAI is daar gevestigd en Staatsolie is belangrijk voor dit district. Zonder ondernemerschap kunnen we geen innovaties doorvoeren en werkgelegenheid creëren om zodoende het land vooruit te brengen," stelde Mathoera.

De ondernemers en starters in de Mr. Bas Ahmadali Multifunctionele Zaal te Groningen kregen presentaties van:
1. Minister Rishma Kuldipsing van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie over het unit van Kleine en Middelgrote Ondernemingen.
2. Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA) door Karishma Mathoera, directeur Ondernemerschap van het ministerie van EZ.
3. Surinames Growth Enterprises met als inleider Susan Basropansingh, Component Coördinator Wereld Bank Project.

De districtscommissaris Sherin Bansi-Durga die te gast was bij deze sessie heeft in haar openingsspeech aangegeven dat de hedendaagse economische problemen waarmee de bevolking maar vooral de vrouwen te kampen hebben zijn oorsprong heeft in de verkeerde keuzes die men in het verleden heeft gemaakt. De armoede van vandaag heeft dan ook te maken met de eenzijdige economische ontwikkeling van de afgelopen 40 jaren. Deze eenzijdige economische ontwikkeling gebaseerd op de mijnbouw heeft ervoor gezorgd dat er weinig aandacht is besteed aan de diversificatie van de economie door andere sectoren te ontwikkelen voor productie, export, importvervanging en werkgelegenheid.

"Bij elke economische crisis wordt steeds weer opgeroepen om de economie te diversificeren. Telkens weer bleek het steeds bij woorden te blijven. Maar deze geërfde crisis waarmee de samenleving thans wordt geconfronteerd is zo hardnekkig en pijnlijk dat het niet meer alleen bij woorden mag blijven", voerde de districtscommissaris aan.

Mathoera benadrukte dat "geen buitenlanders maar wij zelf het land vooruit moeten brengen op een eerlijke en innovatieve manier, vandaar deze info sessie. Betrokkenheid van vrouwen in het economisch leven is heel weinig, terwijl de samenleving uit 50% vrouwen bestaat. We moeten de mannen bewust maken dat wij de vrouwen niet kunnen uitsluiten."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May