Kanape: Politiek Suriname faalt steeds in stabiliseren koers
31 Mar, 04:51
foto
Obed Kanape, fractievoorzitter van de ABOP/PL. Hij benadrukt dat het belang van het volk op de eerste plaats moet komen.


Obed Kanape, fractieleider ABOP/PL heeft donderdag tijdens de vergadering over de koersontwikkeling aangegeven dat het 1 vóór 12 is voor het volk, de regering, president en bedrijfsleven. “Straks zal geen enkele politicus vergeven worden voor alles wat er gebeurt. De politiek bewijst steeds het volk te kunnen verkopen voor een appel en een ei”, zei Kanape.  Hij wees erop dat de strijd om de koers te stabiliseren ouder is dan deze regering en de regeringen hiervoor. Kanape schreef het probleem van de koers toe aan de onvolwassenheid van politiek leiderschap in Suriname. “De keuzes die politiek Suriname steeds blijft maken, zijn niet in belang van de toekomst. Politiek Suriname heeft steeds gefaald”.

Politiek Suriname beseft het volgens Kanape het misschien nog niet, maar iemand zal moeten boeten voor wat er gebeurt en dat de keus vandaag gemaakt moet worden. Het gehaal en getrek over wie het wel of niet verpest heeft gaat het land volgens Kanape nergens brengen. Terwijl de rest van de wereld bezig is hard te werken om beter te worden, vecht politiek Suriname met zichzelf. “We doen steeds wat we altijd hebben gedaan en krijgen steeds dezelfde resultaten. Daarom is het regering Bouterse niet gelukt. Daarom lukt het regering Santokhi-Brunswijk ook niet om het te veranderen. Omdat we hetzelfde doen. Vandaag moeten we de tijd markeren dat politiek Suriname anders kan. Terwijl regering en parlement de weg opgaan van vingerwijzing gebeurt er veel”, benadrukte Kanape.

Kanape gaf aan dat terwijl beperkende maatregelen worden ingevoerd, malafide kapitaalkrachtigen bezig zijn zich voor te bereiden hoe het gezag van de president en de regering verder te ondermijnen. Bonafide kapitaalkrachtigen worden met de dag onzekerder en zullen straks alle geld wegsluizen naar het buitenland en zal Suriname zitten met de gebakken peren. Zij die geloven hoger op te komen verliezen het vertrouwen en zullen op den duur wegvluchten naar een ander land waar politiek serieuzer is. Dit, terwijl armen en minder draagkrachtigen radeloos in een uitzichtloos Suriname blijven. “Mensen hebben niet eens zin meer om te stemmen want niks verandert”, schetste Kanape de situatie.

De Surinamer ziet nu niks van dit land. Kanape wees erop dat Chan Santokhi als persoon en als president twee verschillende personen zijn. Om het belang van het volk voorop te stellen zal de persoon van de president harde beslissingen moeten nemen waarin hij geen vrienden kent. “Bescherm liever het volk dan je vriend van zoveel jaren, omdat de macht ligt bij het volk. De persoon van Santokhi zal gepijnigd worden, maar zo werkt wet en recht”. Kanape wees erop dat er over een aantal zaken geen informatie verschaft wordt, terwijl er aan de andere kant ook geen regels zijn. Hij vroeg de regering bepaalde verantwoordelijkheden niet over te laten aan ondernemers, maar dat de regering zelf investeert in haar instituten, zodat belangrijke financiële informatie achterhaald kan worden.
“Rijkdom is niet het probleem. Het probleem is wanneer de rijkdom groter is dan de man. Dan gebruiken ze rijkdom als vernietiging. Als de mens groter is weten ze welke keuzes en welke verantwoordelijkheid ze hebben”, meent Kanape.
Advertenties