China bepaalt nieuwe datum voor bezoek Lula
27 Mar 2023, 04:56
foto
De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva woont een ceremonie bij in het Planalto-paleis in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse minister van Landbouw, Carlos Favaro, zei zondag dat de Chinese regering een nieuwe datum zou bepalen voor het bezoek van de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, aan het land. Hij voegde eraan toe dat de ondertekening van overeenkomsten tussen Beijing en Brasilia is uitgesteld.

"Alle overheidsacties worden uitgesteld, ook die van het ministerie van Landbouw", zei Favaro, die vorige week in China aankwam, tijdens een persconferentie in Beijing.

"Als de Chinese regering er klaar voor is, met een beschikbaar tijdschema, zal het bezoek zeker opnieuw worden gepland en zullen we terugkeren om alle memoranda en overeenkomsten te ondertekenen."

De Braziliaanse regering maakte zaterdag bekend dat president Lula, die in januari aantrad, zijn spraakmakende reis naar China, gepland voor 27-31 maart, had geannuleerd nadat hij de diagnose bacteriële en virale bronchopneumonie had gekregen, veroorzaakt door influenza A.

Het bezoek, dat dinsdag een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping zou omvatten, werd door de nieuwe president gezien als een aanzienlijke inspanning om de betrekkingen met de grootste handelspartner van Brazilië te verbeteren, na een periode van wankele betrekkingen onder voormalig president Jair Bolsonaro, die campagne voerde voor zijn ambt met anti-Chinese retoriek die doorging in zijn eerste regeringsjaren.

Volgens Favaro heerst er een meer broederlijk klimaat met Lula's terugkeer naar het presidentschap, wat "commerciële kansen opent".

Hij benadrukte ook dat zijn reis naar China al een belangrijke winst had opgeleverd, aangezien Beijing de hervatting van de invoer van Braziliaans rundvlees goedkeurde en nieuwe fabrieken toestond. De verkoop aan China werd op 23 februari vrijwillig stopgezet door de Braziliaanse autoriteiten na de ontdekking van een atypisch geval van gekkekoeienziekte.

De minister zei dat overeenkomsten tussen Braziliaanse en Chinese bedrijven naar verwachting nog steeds op 29 maart zullen worden aangekondigd. In eerste instantie werden ongeveer 240 Braziliaanse bedrijfsleiders in China verwacht, meer dan een derde uit de Braziliaanse landbouwsector, die het grootste deel van zijn rundvlees, sojabonen en houtpulp naar China exporteert.
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June