Man pleit schuldig voor moord op president Haïti
26 Mar, 10:44
foto
Elf mensen zijn aangeklaagd in een Amerikaans onderzoek naar de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moise in juli 2021. (Foto: AP)


Een burger met zowel de Haïtiaanse als Chileense nationaliteit heeft schuld bekend aan drie aanklachten in verband met een complot om de voormalige Haïtiaanse president Jovenel Moise te vermoorden. Het is het eerste schuldige pleidooi in een Amerikaans onderzoek naar de moord in 2021.

Rodolphe Jaar (50) verscheen vrijdag voor de rechtbank om strafrechtelijke vervolging te ondergaan in de schietpartij op Moise, waaronder samenzwering om moord of ontvoering te plegen en samenzwering om materiële steun te bieden om het moordcomplot uit te voeren. Moise werd in juli 2021 in zijn huis vermoord.

Jaar is de eerste van 11 beklaagden in de Amerikaanse zaak die schuld bekend heeft. Hoewel op elk van de aanklachten een levenslange gevangenisstraf staat, zou Jaar volgens een schikkingsovereenkomst mogelijk minder dan 30 jaar gevangenisstraf kunnen uitzitten omdat hij heeft samengewerkt met de federale autoriteiten, aldus de Miami Herald. Zijn veroordeling is gepland voor 3 juni.

Toen Jaar in januari 2022 werd gearresteerd, beweerden openbare aanklagers van het Amerikaanse ministerie van Justitie dat hij had meegewerkt aan "een complot om de Haïtiaanse president te ontvoeren of te vermoorden", samen met een groep bestaande uit "ongeveer 20 Colombiaanse burgers en een aantal burgers die zowel de Haïtiaanse als Amerikaanse nationaliteit hebben".

Dat complot was aanvankelijk bedoeld om Moise te laten arresteren op het vliegveld in Port au Prince, de hoofdstad van Haïti, maar evolueerde naar een plan om de president te ontvoeren of te vermoorden.

Aanklagers zeiden dat Jaar "verantwoordelijk was voor het leveren van wapens aan de Colombiaanse mede-samenzweerders om de uitvoering van de operatie te vergemakkelijken".

De "Colombiaanse mede-samenzweerders verbleven ook in een door Jaar gecontroleerde woning" en hij verleende hulp aan de betrokkenen toen ze zich na de moord voor de Haïtiaanse autoriteiten verstopten, legden openbare aanklagers uit.

Miami Herald meldde dat Jaar eerder had samengewerkt met Amerikaanse onderzoekers tijdens een grootschalig onderzoek naar cocaïnesmokkel 10 jaar geleden.

De moord op Moise bracht Haïti in verdere politieke onrust, wat lokale bendes aanmoedigde die sindsdien hun controle hebben uitgebreid naar grote delen van het eiland. Het toegenomen geweld heeft een humanitaire crisis veroorzaakt door natuurrampen en hoge armoedecijfers verergerd.

De VS is doorgegaan met arrestaties in het complot om Moise te vermoorden, als onderdeel van zijn lopende onderzoek.

De meest recente ronde vond plaats in februari, toen de autoriteiten drie mensen in Florida arresteerden en beschuldigden van "samenzwering tot ontvoering of moord buiten de Verenigde Staten, met de dood tot gevolg". Ze werden geïdentificeerd als Antonio "Tony" Intriago, Arcangel Pretel Ortiz en Walter Veintemilla.

Een vierde verdachte, Frederick Bergmann, werd gearresteerd en beschuldigd van samenzwering om kogelvrije vesten te smokkelen voor de voormalige Colombiaanse soldaten die naar verluidt de dodelijke schietpartij zouden hebben gepleegd.

Een sleutelfiguur onder de gearresteerden is de 64-jarige dokter Christian Emmanuel Sanon. Aanklagers omschrijven hem als "een Haïtiaans-Amerikaans staatsburger die politieke ambities koesterde in Haïti".

Ze beweren dat de samenzweerders aanvankelijk van plan waren om Moise te vervangen door Sanon, maar uiteindelijk van gedachten veranderden en hun steun verlegden naar een voormalige Haïtiaanse rechter van het Hooggerechtshof. De samenzweerders hadden "kennelijk beseft dat Sanon noch de grondwettelijke kwalificaties, noch de steun van het Haïtiaanse volk had om president te worden", verklaarden de federale aanklagers.

Sanon werd beschuldigd van poging tot het smokkelen van kogelvrije vesten van de VS naar Haïti en riskeert een gevangenisstraf van 20 jaar.
Advertenties

Saturday 10 June
Friday 09 June
Thursday 08 June