UBS stemt in met 'noodredding' van Credit Suisse
20 Mar 2023, 02:56
foto
Credit Suisse heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een reeks schandalen, waaronder beschuldigingen van witwassen. (Getty Images)


De grootste bank van Zwitserland, UBS, heeft haar in moeilijkheden verkerende rivaal Credit Suisse gered middels een door de overheid gesteunde deal.  Credit Suisse, de op één na grootste Zwitserse bank, kampt met een vertrouwenscrisis en haar aandelen zijn de afgelopen dagen fors gedaald, waardoor er onrust op de markten heerste. De aankondiging van de deal zondagavond kwam na een weekend van noodoverleg in Zwitserland tussen de twee banken en de financiële toezichthouders van het land.

De Zwitserse Nationale Bank zei dat de deal de beste manier was om het vertrouwen van de financiële markten te herstellen en de risico's voor de economie te beheersen.

De problemen bij Credit Suisse, in combinatie met het faillissement van twee kleinere Amerikaanse banken in de afgelopen twee weken, hebben de gezondheid van het wereldwijde financiële systeem in twijfel getrokken.

Credit Suisse is een van de ongeveer 30 banken wereldwijd die te groot worden geacht om failliet te gaan, omdat ze zo belangrijk zijn voor het banksysteem. Maar de 167 jaar oude instelling is verlieslatend en heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een reeks problemen, waaronder beschuldigingen van witwassen.

Een reddingslijn van US$ 54 miljard van de Zwitserse Nationale Bank op woensdag, kon de markten niet geruststellen en de aandelen van Credit Suisse kelderden met 24%, wat leidde tot een bredere uitverkoop op de Europese markten.

De Bank of England zei dat ze de "uitgebreide reeks acties" verwelkomde.

Aandeelhouders van Credit Suisse kregen geen stem over de deal en zullen één aandeel in UBS ontvangen voor elke 22,48 aandelen die ze bezitten, waarmee de bank wordt gewaardeerd op US$3,15 miljard.

Bij het sluiten van de handel op vrijdag werd Credit Suisse gewaardeerd op ongeveer US$ 8 miljard.

Maar de deal heeft bereikt wat regelgevers van plan waren te doen: een resultaat behalen voordat de financiële markten maandag opengingen.

In een verklaring zei de centrale bank van Zwitserland dat "er een oplossing is gevonden om de financiële stabiliteit veilig te stellen en de Zwitserse economie te beschermen in deze uitzonderlijke situatie".

De federale regering zei dat ze, om eventuele risico's voor UBS te verminderen, een garantie zou verlenen tegen mogelijke verliezen ter waarde van US$ 9,6 miljard. De Zwitserse centrale bank heeft ook liquiditeitssteun aangeboden tot US$ 110 miljard.

"Dit is geen vrijwillige actie, dit is een shotgun marriage en het wordt gedaan om de financiële stabiliteit te herstellen", zei Mohammed El-Erian, economisch hoofdadviseur van de Duitse financiële dienstverlener Allianz. "Zonder dat zou Credit Suisse in een dodelijke spiraal terecht kunnen komen, waarin het veel moeilijker wordt om haar bancaire activiteiten uit te voeren. Dat zou vragen kunnen oproepen bij andere banken in een tijd dat er ook bankenzorgen zijn in de Verenigde Staten."

El-Erian zei dat de huidige onrust ertoe kan leiden dat banken meer "risicomijdend" worden, wat leidt tot een daling van de beschikbaarheid van krediet. Maar dat kwam neer op een "tegenwind" voor de wereldeconomie, in plaats van zoiets als de plotselinge stop tijdens de financiële crisis van 2008, die "in een heel andere klasse" was dan de huidige problemen, zei hij.

Wereldwijde financiële instellingen waren er snel bij om de deal te prijzen. De Bank of England zei verheugd te zijn over de "uitgebreide reeks acties" die door de Zwitserse autoriteiten zijn uitgestippeld. "We hebben tijdens de voorbereidingen voor de aankondigingen van vandaag, nauw samengewerkt met internationale tegenhangers en zullen de implementatie ervan blijven ondersteunen."

Het zei dat het Britse banksysteem "goed gekapitaliseerd en gefinancierd was en veilig en gezond blijft".

Het Britse ministerie van Financiën zei ook dat het de fusie verwelkomde en dat de Britse regering "zoals gewoonlijk" zou blijven samenwerken met de Financial Conduct Authority (FCA) en de Bank of England.

De FCA zei zondag dat het "van plan was de overname goed te keuren" om de financiële stabiliteit te ondersteunen, aangezien zowel UBS als Credit Suisse activiteiten hebben in Londen. "De FCA blijft nauw samenwerken met Britse en internationale regelgevende partners om de marktontwikkelingen te volgen", aldus de waakhond.

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, zei dat ze de "snelle actie" van de Zwitserse autoriteiten verwelkomde. "Ze spelen een belangrijke rol bij het herstellen van ordelijke marktomstandigheden en het waarborgen van financiële stabiliteit. De bankensector in het eurogebied is veerkrachtig, met sterke kapitaal- en liquiditeitsposities", zei Lagarde.

De opmerkingen van de president van de Europese Centrale Bank vonden weerklank in de VS.

Minister van Financiën Janet Yellen en voorzitter van de Federal Reserve Board, Jerome Powell, zeiden beiden dat de aankondiging van de Zwitserse autoriteiten "financiële stabiliteit" ondersteunde. "De kapitaal- en liquiditeitspositie van het Amerikaanse banksysteem is sterk en het Amerikaanse financiële systeem is veerkrachtig", zeiden ze.

Na de aankondiging van zondagavond in de Zwitserse hoofdstad Bern, zei UBS-voorzitter Colm Kelleher dat Credit Suisse een "zeer mooie aanwinst is die we vastbesloten zijn te behouden".

"Deze overname is aantrekkelijk voor UBS-aandeelhouders, maar laten we duidelijk zijn, wat Credit Suisse betreft, is dit een noodredding", voegde hij eraan toe. Kelleher zei dat UBS het investeringsbankgedeelte van Credit Suisse zou afbouwen.

De UBS-voorzitter zei dat het "te vroeg" was om te zeggen wat er met banen zou gebeuren: "We moeten dit op een rationele manier doen, doordacht, wanneer we gaan zitten en analyseren wat we moeten doen", zei hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May