Rechter: Bolsonaro moet ontvangen juwelen en wapens inleveren
16 Mar 2023, 04:50
foto
Een Braziliaanse rechtbank heeft Jair Bolsonaro bevolen om sieraden te terug te geven die naar verluidt zijn geschonken door de Saudische regering. (Foto: AP)


Een Braziliaanse rechtbank heeft voormalig president Jair Bolsonaro bevolen juwelen terug te geven die hij naar verluidt van de regering van Saudi-Arabië had gekregen als geschenk toen hij president was. De beslissing van de Braziliaanse federale rekenkamer van woensdag, komt dagen nadat de Braziliaanse politie een onderzoek is gestart naar een vermeende poging om op illegale wijze een set juwelen ter waarde van meer dan 3,2 miljoen dollar het land binnen te brengen.

Die kerstballen, bestemd voor de toenmalige president en zijn vrouw Michelle, werden in 2021 onderschept door douanebeambten. Maar de autoriteiten hopen een tweede set juwelen terug te vinden, ter waarde van naar schatting $ 75.000, waarvan wordt aangenomen dat ze onopgemerkt het land zijn binnengekomen.

Beide sieraden werden naar verluidt aangeboden als cadeau door de regering van Saudi-Arabië.

Het gerechtelijk bevel van woensdag geeft Bolsonaro vijf dagen om alle door Saudi-Arabië aangeboden juwelen in zijn bezit af te staan, evenals twee wapens die hij in 2019 uit de Verenigde Arabische Emiraten heeft ontvangen.

Bovendien start het bevel een audit van alle officiële geschenken die Bolsonaro heeft verkregen tijdens zijn presidentschap, dat duurde van 2019 tot 2022.

De rechtbank verklaarde verder dat het in beslag genomen sieradenpakket van $ 3,2 miljoen in bewaring zou blijven bij de presidentiële kantoren. Leden van de regering van Bolsonaro hadden eerder zonder succes geprobeerd de sieraden vrij te geven, terwijl de extreemrechtse politicus in functie was.

Het pakket bevat een diamanten collier, ring, horloge en oorbellen van de luxe Zwitserse juwelier Chopard. De sieraden waren ontdekt in de rugzak van een assistent van de minister van Energie van Bolsonaro, toen de stafmedewerker terugkeerde van een reis naar Saudi-Arabië.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May