Nog veel vragen maatregelen voor groei rundveestapel
15 Mar 2023, 00:01
foto
Minister Parmanand Sewdien van LVV beantwoordt vragen van Assembleeleden.


Bij de behandeling van de Wet Beperking Slacht Vrouwelijke Runderen zijn er nog veel vragen onbeantwoord over maatregelen die getroffen moeten worden om de rundveestapel te laten groeien. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is aan het woord gekomen, maar De Nationale Assemblee kreeg op diverse vragen geen antwoord. Sewdien erkende dat de wet een van de randvoorwaarden is om de rundveestapel te laten groeien en gezond te maken. Het aanbod aan runderen voor slachting is gegaan van 10.407 in 2012 naar 7.483 in 2021.

Het ministerie van LVV is bezig met grasrasverbetering en het insemineren van runderen op de staatsboerderij. Ook zijn veehouders en veetransporteurs getraind in het verrichten van drachtigheidsonderzoek. Volgens de minister zijn er per maand 800 en 900 runderen nodig om in de lokale behoefte te voorzien. Om in de melkbehoefte te voorzien zijn tussen 4.000 en 5.000 melkkoeien nodig. Sewdien merkte op dat door het slachtverbod vrouwelijke runderen er een schaarste kan ontstaan, maar dat er daarop zal worden ingespeeld door de import van slachtrijpe dieren voor rundvlees. De import van rundkarkassen zal niet worden toegestaan.

Voor melkvee zal ook rund geïmporteerd worden. Hiervoor is reeds een openbare aanbesteding gehouden, maar er is nog geen overeenkomst getekend. De Veterinaire Dienst buigt zich over alle importaanvragen. “Elke Surinamer mag een aanvraag indienen als die voldoet aan de voorwaarden”, zei Sewdien.

Drachtigheidsonderzoek vindt plaats door boeren, transporteurs, deskundigen van de slachthuizen én LVV. De minister gaf aan dat er een tekort is aan animal health deskundigen en keurmeesters, maar dat er momenteel vier personen in het buitenland studeren voor dierenarts. Over de prijs van rund zei Sewdien dat de overheid alleen voor melk de prijs bepaalt. Voor alle andere agrarische producten wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod. Over het gebruik van melkpoeder zegt Sewdien dat het gewoon melk is welke een hitte proces is ondergaan. Het gebruik hiervan is vrij toegestaan en is er nog geen bewijs dat melkpoeder ongezond zou zijn.

Radjendrekoemar Debie (VHP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, wees op de noodzaak van landbouwonderwijs op scholen, waarbij niet alleen de theorie maar ook het praktisch gedeelte belangrijk is om het gewenst doel te bereiken. Hij pleitte wederom voor het opzetten van een model melkveebedrijf als kenniscentrum. Remi Tarnadi (NDP) haalde aan dat LVV belast is met de behandeling en uitvoering van de wet, maar dat het ook mogelijk moet zijn om bepaalde zaken te delegeren naar een andere instantie. Hij wees hierbij op het geven van toestemming voor slachten van runderen. Evert Karto (ABOP/PL) zei dat de wet niet alleen in het voordeel moet zijn van het ministerie, maar ook van de doelgroepen. “Als de groep gemotiveerd is kan het voordelen opleveren voor de economie. Het ministerie moet voor de veehouders zekerheid, groei en continuïteit kunnen garanderen”, stelde hij.

Jennifer Vreedzaam (NDP) vroeg vooral om duidelijkheid over uitgegeven terreinen van LVV. Zij wilde weten of het mogelijk is dat dorpsgemeenschappen in die gebieden in aanmerking kunnen komen voor die terreinen om zelf activiteiten te ontplooien. Ann Sadi (NDP) wilde weten wat er moet gebeuren met vrouwelijke runderen die niet meer drachtig kunnen zijn. Deze moeten volgens haar onder begeleiding van LVV geslacht worden. Over de import vroeg zij om te waken dat niet een situatie gecreëerd wordt zoals in de kipsector waar men niet kon concurreren met de veel goedkopere kip en ei uit het buitenland. Surjani Mingoen (VHP) vroeg of randvoorwaarden om financiële stimulering voor boeren, een verhoogde premie, samenwerking van alle actoren, eerlijke concurrentieverhoudingen en betere informatie over drachtigheid en bewustwording.

Ebu Jones (NDP) behandelde de wet inhoudelijk en wees vooral op het synchroniseren hiervan met eerdere wetgeving, het Wetboek van Strafrecht en andere wetten. Jones zei dat niet een wet moet worden aangenomen waarbij er sprake zal zijn van juridische uitdagingen bij mogelijke conflicten. Barkat Mohab-Ali (VHP) wilde weten of er geen tekort zal  ontstaan als de slachting van vrouwelijke runderen aan de ene kant beperkt wordt en er aan de andere kant sprake is van een toename van de consumptie van rund. Rabin Parmessar (NDP) vroeg aandacht voor diverse randvoorwaarden om de problemen in de sector aan te pakken. Hij wilde weten wat het plan van het ministerie is over het planten van gras, ziektebestrijding en ras inseminatie. Ook vroeg hij wederom waarom het ministerie de import van runderen niet transparant laat geschieden. Dit omdat het is gebleken dat bij overheidsbemoeienis zaken niet zo vlot verlopen.

Mahinder Jogi (VHP) wilde weten wat de bijdrage aan de groei van de veestapel zal zijn als in de wet besloten wordt dat een vrouwelijke rund wel geslacht mag worden na de eerste worp. Jogi zei dat er een verschijnsel voorkomt in haast alle productiesectoren en ook in de veeteelt. “We moeten niet ervan uitgaan dat als we runderen loslaten we een veestapel zullen hebben dat voldoet”. Jogi vroeg wat er naast de wet gedaan zal worden en hoe deze zaken gerealiseerd zullen worden. Hij noemde als randvoorwaarden en ondersteuning naar de sector dialoog met de boeren, goedkope financiering, het ontwateren van veeteelt terreinen, het herstel van de wegen, het handhaven van het nultarief voor gebruiksgoederen voor de veeteelt of het verlengen van de grace periode en verlagen van de rente van leningen uit het NOFA fonds.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May