Cycloon Yaku ontketent verwoesting in Peru
14 Mar 2023, 10:40
foto
Zicht op beschadigde huizen in de nasleep van het overstromen van de rivier de Moche als gevolg van stortregens veroorzaakt door cycloon Yaku, in Trujillo, Peru. (Foto: Reuters)


De krachtige cycloon Yaku heeft de afgelopen dagen stortregens losgelaten in de noordelijke regio van Peru, waarbij huizen en auto's in de modder zijn bedolven en waarbij ten minste zes mensen om het leven zijn gekomen.

In de noordelijke kustplaatsen Trujillo en Lambayeque waadden bewoners door kniehoog water en kropen auto's door ondergelopen straten. Bruin water stroomde over de trappen naar beneden.

"Mijn huis stond tot aan het middel vol water", vertelde een onbekende vrouw uit Trujillo emotioneel aan verslaggevers. "Het heeft ons bereikt, we zijn alles kwijt, ik ben alles kwijt. Ik heb niet eens een plek om te slapen, waar ik kan zitten."

De cycloon is de meest recente crisis die Peru treft, waar protesten tegen de regering het land op zijn kop hebben gezet sinds het Congres in december voormalig president Pedro Castillo uit de macht heeft gezet.

De regering van president Dina Boluarte heeft de noodtoestand uitgeroepen in 400 districten om verlichting te brengen van de gevolgen van de cycloon. Volgens het National Institute of Civil Defense (INDECI) zijn sinds het begin van het regenseizoen bijna 60 mensen om het leven gekomen.

"Het is triest en pijnlijk. Gezinnen zitten vast in de modder, rijstgewassen staan onder water en je kunt de loop van de rivier niet eens zien; hij is verloren," zei Boluarte. "Dit kan niet doorgaan."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May