De La Parra's ODYSSEE d'AMOUR in premiére in Bonaire
14 Mar 2023, 06:26
foto
John van Dreelen en Sarah Brackett in ODYSSEE d'AMOUR. Deze film wordt op 18 maart vertoond op Bonaire.


ODYSSEE d’AMOUR van ontwerper/regisseur Pim de La Parra zal 36 jaar nadat de film is voltooid, eindelijk in première gaan in Kralendijk, Bonaire. De gehele film is in 1986 opgenomen in Bonaire. De wereldpremière was in september 1987 op het Nederlandse Film Festival in Utrecht. "De film opende toen in 5 bioscopen in de Randstad Holland en trok weinig publiek. Het was mijn duurste productie", zegt De La Parra aan Starnieuws.

"Hoewel deze film grootschalig is geflopt, vind ik hem zelf mijn meest ambitieuze en volwassen film", stelt de regisseur. In de film schitteren Bonairianen. Ondanks de commerciële flop, koestert De La Parra de Odyssee d'Amour als een dierbare parel. De producers hadden geen budget om deze film op Bonaire te vertonen. Bovendien was de laatste bioscoop van het eiland kort daarvoor gedwongen te sluiten.

ODYSSEE d'AMOUR vertelt het verhaal van de Nederlandse ingenieur Paul Henks (Herbert Flack), die sinds vele jaren werkzaam is op een tropisch eiland (Bonaire, Nederlandse Antillen). Hij leeft samen met de wat oudere Britse beeldhouwster Elizabeth (Sara Brackett). Paul ontvlucht het monotone eiland-isolement, en zichzelf, door er vele inheemse vriendinnen op na te houden, onder wie stewardess Valerie (Patty Brard). Bij een van hen heeft hij zelfs een zoontje verwekt. Als het kind plotseling komt te overlijden, brengt schuldgevoel een crisis in Paul's leven teweeg.

De La Parra heeft ruim 5 jaar gewerkt aan het scenario van de film. De eerste versie was grotendeels voltooid toen de producenten, Lea Wongsoredjo en Ruud den Drijver, hem in januari 1984 opzochten in Aruba. Het lijvige manuscript was afgerond tegen eind 1984 en omvatte toen 187 klein beletterde pagina's. Het zou tot medio 1986 duren, voordat kon worden aangevangen met de tweede herziene versie van het script. De La Parra gaf als co scenarist sterk de voorkeur voor Rudi Kross, de Surinaamse schrijver, journalist en ex-politicus, die al vruchtbaar met hem had samengewerkt aan het scenario van 'Wan Pipel'.

De filmmaker is er ingenomen mee dat ODYSSEE d'AMOUR zal worden vertoond in het land waar de opnames zijn gemaakt. Er bestaan plannen om deze door EYE Film Museum gedigitaliseerde film via een Amerikaanse distributeur op dvd & Blu-ray Disc uit te brengen, zodat meerdere Bonairianen deze intrigerende film kunnen zien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May