Rechter: Vordering Staatsolie tegen Probios ongegrond
13 Mar 2023, 16:42
foto
Erlan Sleur, voorzitter van Probios en secretaris Kenneth Sukul. Zij hebben op een persconferentie aangegeven dat de samenleving moet meehelpen om serieuzer te waken over het milieu. (Foto: René Gompers)


Erlan Sleur, voorzitter van Probios, heeft gesteld dat de olievlekken op de Surinamerivier door Staatsolie veroorzaakt zijn. Staatsolie heeft in een kort geding geëist dat Sleur verontschuldigingen aanbiedt voor zijn uitspraken. De rechter heeft echter beslist dat de vordering van Staatsolie ongegrond is en dat het bedrijf moet opdraaien voor de gemaakte kosten -SRD 7500- in deze zaak.

Sleur heeft op een persconferentie in het Lalla Rookhgebouw, het vonnis van rechter Ishwarpersad Sonai bekendgemaakt. De uitspraak was in februari maar de stichting heeft gewacht tot ze het vonnis op papier had, deelt Sleur mee. De olievlekken zijn in oktober vorig jaar ontdekt.

Veldonderzoek van Sleur en secretaris Kenneth Sukul wees uit dat het om aardolie ging en ruim 4 kilometer van de rechteroever van de Surinamerivier was vervuild. Satellietbeelden zouden ook aangeven dat er eerder oliemorsen bij Staatsolie hebben plaatsgevonden. Staatsolie heeft benadrukt dat het niet zijn olie is. Het bedrijf eiste rectificatie van Sleur en Probios. Sleur hield voet bij stuk en is door Staatsolie naar de rechter gesleept.

Serena Muntslag-Essed, advocaat van Probios: "Staatsolie heeft bij de rechter gevorderd dat Probios en Sleur hun uitspraken over de betrokkenheid van Staatsolie bij de olieverontreiniging moesten rectificeren. Dit op straffe van een dwangsom van SRD 10.000 per dag, voor elke dag dat de verontschuldiging uitblijft. Staatsolie zou zich beledigd voelen. De rechter heeft beslist dat deze vordering ongegrond is. De vordering zou zich volgens de rechter niet lenen voor kort geding."

Sleur: "We zijn blij met de overwinning maar niet helemaal blij met de situatie." Er moet serieuzer gewaakt worden over het milieu, instituten moeten sterker worden en milieuorganisaties assertiever, somt hij op. Sleur benadrukt dat hij Staatsolie nog steeds ziet als een trots van Suriname en dat zij moet helpen waken over het milieu. Vooral nu het bedrijf met grotere spelers in diepzee gaat op de olievelden voor de kust.

Rechter Sonai heeft ook geoordeeld dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen.  Sukul hamert op het belang van onafhankelijke onderzoek instituten. "Staatsolie zegt op grond van interne onderzoek dat het niet om hun olie gaat," haalt hij aan. "Maar dat is als de slager die zelf zijn eigen vlees keurt. Ze hebben dat intern onderzoek ook niet gepresenteerd."

Sukul en Sleur roepen de samenleving op om te helpen waken over het milieu. "Het moet schoon blijven, niet alleen voor ons maar ook voor de volgende generaties," benadrukt Sleur. Ondertussen is het gebied dat door de oliemors was vervuild weer schoon, deelt hij mee. Sukul: "Het beste is dat oliemorsen worden voorkomen."
pdf-icon.gif vonnis_Staatsolie_.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May