VS: Geld in ingestorte SVB-bank is veilig
13 Mar 2023, 10:45
foto
Amerikaanse autoriteiten hebben de controle over de Silicon Valley Bank en Signature Bank overgenomen. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse autoriteiten hebben zondag noodmaatregelen genomen om het banksysteem te ondersteunen nadat Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank instortten. Mensen en bedrijven die geld bij de SVB hebben gestort, kunnen vanaf maandag over al hun geld beschikken, aldus de regering.

Toezichthouders sloten ook de in New York gevestigde Signature Bank na toenemende druk.

President Joe Biden zal vandaag ingaan op het dramatische weekend in de financiële sector. In een verklaring beloofde hij "degenen die verantwoordelijk zijn voor deze puinhoop volledig ter verantwoording te roepen".

SVB - dat gespecialiseerd was in het verstrekken van leningen aan technologiebedrijven - werd gesloten door toezichthouders die vrijdag beslag legden op haar activa. Het was het grootste faillissement van een Amerikaanse bank sinds de financiële crisis in 2008.

Een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Financiën, de Federal Reserve en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) zeiden dat spaarders volledig beschermd zouden zijn. De belastingbetaler zal geen verliezen dragen door het besluit, zei het.

SVB probeerde geld in te zamelen om een verlies op de verkoop van door hogere rentetarieven getroffen activa te dichten.

"Het Amerikaanse banksysteem blijft veerkrachtig en heeft een solide basis, grotendeels als gevolg van hervormingen die na de financiële crisis zijn doorgevoerd en die voor betere waarborgen voor de banksector hebben gezorgd", aldus de gezamenlijke verklaring van de autoriteiten.

"Deze hervormingen in combinatie met de acties van vandaag tonen onze inzet om de nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de spaargelden van de deposanten veilig blijven."

Die acties zijn ook van toepassing op Signature Bank of New York, die wordt gezien als de meest kwetsbare instelling na SVB, die zondag onder toezicht kwam te staan.

Als onderdeel van hun stappen om het vertrouwen te herstellen, onthulden regelgevers ook een nieuwe manier om banken toegang te geven tot noodfondsen.

De Federal Reserve zei dat het hulp zou bieden via een nieuw Bank Term Funding Program, waardoor het voor banken gemakkelijker wordt om in een crisis van haar te lenen.

SVB werd gezien als een cruciale geldschieter voor beginnende bedrijven in de technologiesector. Het was de bankpartner voor bijna de helft van de Amerikaanse, door durfkapitaal gesteunde technologie- en gezondheidszorgbedrijven die vorig jaar op de beurs noteerden.

Elders namen de autoriteiten in Canada tijdelijk de zeggenschap over de activa van het SVB-filiaal in het land. De hoogste bankregulator zei dat het van plan was om permanente controle te zoeken.

SVB begon als een Californische bank in 1983 en groeide snel in de afgelopen tien jaar.
Maar het kwam onder druk te staan omdat hogere rentetarieven het voor start-ups moeilijker maakten om geld in te zamelen via particuliere fondsenwerving of verkoop van aandelen.

In Silicon Valley zijn de weerkaatsingen van de ineenstorting wijdverbreid, aangezien bedrijven worden geconfronteerd met vragen over wat het betekent voor hun financiën.

Paul Ashworth, hoofdeconoom Noord-Amerika bij Capital Economics, zei dat de Amerikaanse autoriteiten "agressief hadden gehandeld om besmetting te voorkomen".

"Rationeel gezien zou dit voldoende moeten zijn om te voorkomen dat een besmetting zich verspreidt en meer banken neerhaalt, wat in het digitale tijdperk in een oogwenk kan gebeuren. Maar besmetting ging altijd meer over irrationele angst, dus we willen benadrukken dat er geen garantie is dat dit zal werken," voegde hij eraan toe.

Inmiddels heeft HSBC de Britse tak van SVB gekocht. De Centrale Bank zei dat de deal, die de hele nacht met HSBC was afgeranseld voordat de handel op maandag werd hervat, geen geld van de belastingbetaler inhield.

Klanten en bedrijven die hun geld niet konden opnemen, hebben er nu normaal toegang toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May